Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Laserskanning ska skydda mot översvämningar

Annons

Klimatförändringar ökar risken för översvämning. Nu ska Lantmäteriet kartlägga landets höjdförhållanden med större exakthet än tidigare.

Det rinner mycket vatten genom Sverige. Längs alla älvar, åar och sjöar finns det samhällen som bara klarar en viss mängd flöden. Blir trycket för hårt uppstår översvämningar, erosioner och ras. Till följd av klimatförändringar med mer regn beräknas det finnas fler än 300 000 byggnader inom riskområdena.

Därför kommer lantmäteriet från och med augusti att mäta Sveriges höjdförhållanden med laserskanning från flygplan.

– Det har aldrig gjorts så här systematisk. Tidigare hade mätningarna en exakthet på plus minus två meter. Nu blir det i stället två decimeter. Det är viktigt eftersom en sänka på bara någon decimeter kan orsaka översvämning i ett helt område, förklarar Gunnar Lysell, intressentkontakt på Lantmäteriet.

Han berättar att den nya kunskapen dels ska bidra till att skydda befintlig bebyggelse på lämpligt sätt, men också för att veta var och hur det bör byggas nytt.

Av regionalt intresse är att Gävle och Sandvikens kommuner redan genomfört laserskanningar på prov kring Storsjön och dess utflöden ner mot Gästrikland.

Annons