Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lastbilar kör sönder viaduktvarnaren

/
  • Säkerhetsbågen som varnar lastbilar för viadukten vid Norrtull har för tredje gången blivit sönderkörd.

Den nya säkerhetsbågen som ska varna lastbilar för den låga viadukten vid Norrtull har för tredje gången blivit sönderkörd. Två månader efter att den installerats ska den ersättas.

Annons

– Vi måste byta den. Det blir så dyra reparationer varje gång den körs ned, säger Gösta Nordqvist, trafikingenjör på tekniska kontoret.

Det har hänt flera gånger att lastbilar kört fast i den låga viadukten vid rondellen på Norrtull. I juni lät Gävle kommun därför sätta upp en stålbåge med skyltar som varnar om den låga viadukten. De flesta viadukter har höjden 4,5 meter, men den intill norra Max, är lite lägre, bara 3,9 meter.

på samma höjd som viadukten över körfälten i båda riktningarna. Om man har ett fordon som är så högt att det tar i skärmen böjs den bara undan, men fungerar som en varning så att föraren hinner stanna och vända innan den låga viadukten. Men det är inte bara skyltarna som böjs.

– Hittills har de blivit påkörd tre gånger. Skyltarna sitter på rör och de blir böjda varje gång och måste monteras ned för en kostsam reparation, säger Gösta Nordqvist, trafikingenjör på tekniska kontoret i Gävle.

 

t i viadukten, så på det sättet fyller bågen sin funktion.

– Jag har pratat med en vägarbetare som såg en lastbil köra in i bågen. Lastbilsföraren var medveten om att viadukten var för låg och sänkte lasten med något fjädringssystem på lastbilen och lyckades efter det passera viadukten.

Förutom bågen med varningsskyltar finns det skyltar redan vid vägvisningarna. I Norrköping finns varningsbågar med hängande plaströr och blinkande varningsskyltar.

 

ska behålla det nuvarande säkerhetssystemet, dock med några förändringar.

– Firman som levererar anordningen har tittat på en annan lösning. De ska fästa skyltarna i nedhängande kättingar på samma höjd. Då klarar skyltarna förhoppningsvis några fler påkörningar.

Mer läsning

Annons