Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lätt för studenter i Gävle

Det är Sveriges Förenade Studentkårer (SFS) som synat boendeutbudet på 29 orter. Av dessa är det tre som får grönt av SFS, eftersom studenterna erbjuds boende inom en månad, med en överkomlig hyra och på vettigt pendlingsavstånd. En av de orterna är Gävle.

Annons

Totalt 13 orter utlovar någon form av bostadsgaranti, men SFS hävdar alltså att den inte alltid är värd namnet.
– Det handlar oftast om att garantin inte omfattar alla studenter. Det kan drabba internationella studenter och de som redan bor i kommunen. Kommunen kan ju vara stor, och det kan ta lång tid att ta sig till lärosätet, säger SFS ordförande Beatrice Högå.
Värst är situationen i Göteborg, Halmstad, Lund, Stockholm, Uppsala, Växjö och Malmö. Där kan de köande studenterna inte räkna med något bostadserbjudande under höstterminen.
– Värst är det nog i Stockholm och situationen är inte ny, konstaterar Beatrice Högå.
I höst köar 52 000 för ett studentboende hos den största studentbostadsaktören, Stiftelsen Stockholms Studentbostäder, och kötiden för en hyfsat centralt belägen etta med kokvrå är tre och ett halvt år.
Men på alla orter märks att situationen är extrem denna höst eftersom lärosätena aldrig tagit emot så många studenter. Och runt om i får studenter ta de provisoriska boenden som erbjuds: vandrarhem, camping, inneboende i familj, sovplats i kyrka eller kloster och så vidare.

TT

Mer läsning

Annons