Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lätt för ungdomar att köpa alkohol

Polisen stängde i förra veckan en av Gävles kranar för olaglig alkohol till ungdomar. Men det finns fler.

Tipsa oss: Vet du vart ungdomar kan köpa alkohol? Skicka ett mail här.

Annons

– Vi vet att det till exempel finns flera personer i Gävle som tar upp beställningar och åker till Tyskland och handlar, säger Johnny Gustafsson, drogsamordnare på Gävle kommun.

Tillslaget mot gatuköket i Gävle som sålt starköl till kunderna lyckades tack vare att polisen fått tips om verksamheten. Det ledde sedan vidare till beslag av mer misstänkt alkohol hos två Gävlebor. De misstänks också ha sålt hela plattor öl till bland annat ungdomar.

Svårt att bekämpa

För polisen är langning av alkohol brott som är svåra att bekämpa. Det finns sällan vittnen, och man måste i princip ta langaren på bar gärning för att lyckas få en fällande dom.

– Det är normalt svårspanade brott. När det gäller gatuköket hade vi konkreta uppgifter att gå på, och därför lyckades vi gripa de misstänkta där, säger Anders Lyrberg.

Men ungdomarna i Gävle har fler sätt att skaffa alkohol.

Enligt Marlene Dalhult, fältassistent vid socialtjänsten, är den vanligaste vägen att be någon äldre kompis eller bekant att köpa ut.

Tio minuter

– Många säger att det tar tio minuter att få tag i olaglig alkohol. Det kanske är lite överdrivet, men svårt är det i alla fall inte. Men att det har gått att köpa i en kiosk har jag inte hört tidigare, säger hon.

Enligt drogsamordnaren Johnny Gustafsson är det flödet av alkohol från Tyskland som har förändrat utbudet i Gävle. Hembränt minskar, men det ungdomarna kallar ”smuggel” ökar.

– Men om en kiosk säljer direkt till kunderna är det närmast en katastrof. Det måste såklart stoppas, säger han.

Många nyktra

Samtidigt visar de alkoholundersökningar som kommunen regelbundet gör att det finns allt fler helnyktra ungdomar, framförallt bland pojkarna i nionde klass. Å andra sidan visar undersökningarna också att de som dricker, konsumerar mer än tidigare.

Mer läsning

Annons