Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lättad personal slipper ensam­arbete på häktet

Ensamarbete förbjuds nattetid på häktet i Gävle. Det har Arbetsmiljöverket beslutat efter att skyddsombudet slagit larm.

– Nattpersonalen har verkligen inte mått bra när de gått hit. Nu är de lättade, konstaterar Jan-Ove Sandin, SEKO:s skyddsombud.

Annons

3 oktober misshandlades ung kvinnlig kriminalvårdare till döds på häktet i Huddinge av en manlig intagen. Hon var då ensam med mannen.

I Gävle slog Jan-Ove Sandin larm om riskfyllt ensamarbete på häktet redan i februari.

Nattetid arbetar endast två kriminalvårdare, varav en sitter stationerad i centralvakten. De har då flera dörrar mellan sig.

Så såg det inte ut tidigare. Men efter en omfattande renovering av lokalerna bevakar centralvakten i stället kollegans öppningar av celldörrar, inför exempelvis toalettbesök, via monitor.

– För nattarbetarna är det en trygghet att ha en jobbarkompis bredvid sig och inte en kamera i hörnet, slår Jan-Ove Sandin fast.

Han konstaterar att om en incident inträffar hinner mycket hända innan centralvakten enligt rutinerna kontaktat polis och kan komma till undsättning.

Det faktumet är en av flera anledningar till att Arbetsmiljöverket beslutat att förbjuda öppning av cell- och toalettdörrar samt förflyttning nattetid med färre än två kriminalvårdare.

Häkteschefen Gunilla Hellström tycker att myndighetens beslut är bra, men det är inte hon som avgör om Kriminalvården överklagar det eller inte.

Enligt regionchef Svante Lundqvist har det beslutet ännu inte tagits. Bland annat därför att förbudet skulle få konsekvenser som Kriminalvården har svårt att överblicka i dagsläget.

Häktet i Gävle är inte unikt i sitt slag och inte heller storleken på bemanningen. Börjar förbudet gälla i Gävle kommer det med stor sannolikhet även få följder på andra häkten.

Samtidigt har dödsmisshandeln i Huddinge en stor roll i diskussionerna.

– Det som hände där får inte hända en gång till och det har vi i åtanke när vi tar ställning till om det här beslutet ska överklagas, säger Svante Lundqvist.

Förbudet börjar gälla 16 januari.

Mer läsning

Annons