Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lättare att bo hemma som äldre

/
  • NY TEKNIK. ”Vi vill ge trygghet och makt åt de som sitter hemma så att de kan klara sig själva så länge de själva vill”,                 säger Ingrid Amrén (till vänster), vd i Open Care, som till sin hjälp har projektledaren Lena Furubacke.Foto: Catharina Sandström

Med hjälp av modern teknik ska du kunna bo kvar hemma längre på ålderns höst.
– Vi tror inte att IT löser alla problem. Men vi visar vad som är möjligt att göra och då är IT-systemen en viktig del, säger Ingrid Amrén, förra landstingsrådet som sedan förra hösten leder Gävleföretaget Open Care.

Annons

Företagets affärer bygger på modeller som ska medverka till att hemtjänsten kan skötas effektivare och personalen sparar tid.

Under senaste året har antalet anställda växt från två till sex. Under hösten anställs troligen två till och i vår kan det bli ytterligare två medarbetare.

– Behoven som finns i framför-allt kommunerna är omättliga, säger Ingrid Amrén.

Gävleföretaget samarbetar med ett växande antal kommuner, däribland Gävle kommun och bostadsbolaget Gavlegårdarna.

En viktig del är att IT-systemen utformas med så kallad öppen källkod. Det gör att de som köper Open Cares modell ska kunna välja mellan flera olika leverantörer när de skaffar teknisk utrustning till systemen.

– Det blir billigare. Sånt som en kommun utvecklar ska man kunna sprida till andra, säger projektledaren och idésprutan Lena Furubacke som började i dåvarande Rivermen vid sekelskiftet.

På den tiden pratade man mycket om så kallade ”smarta hem” men det blev inget genombrott. Gävleföretaget Rivermen fick ekonomiska problem och tvingades gå ner på sparlåga.

Lena Furubacke fick dock vara kvar och utveckla sina kunskaper. Nu är tiden mogen, menar både hon och Ingrid Amrén.

– Vårt tänkesätt ger möjligheter för kommunerna och i viss mån också landstingen. Vi vill ge trygghet och makt åt de som sitter hemma så att de kan klara sig själva så länge de själva vill, säger Ingrid Amrén.

Open Care ingår nu i samma koncern som Fiberdata (före detta Rivermen) och Open Net som sköter bredband runtom i landet.

De visar trygghetsklockan – ett avancerat trygghetslarm som är en viktig del i systemen som företaget lanserar. Klockan ger bland annat besked om bäraren sover eller är på väg att vakna.

– Nattpatrullen behöver inte åka dit om personen sover. Det har visat sig att många trycker på larmet strax efter att nattpatrullen varit på besök. Då har de vaknat och blivit oroliga.

– Man kan vända på frågan. Vi kan ge dig trygg och bra omsorg om du väljer att bära klockan.

– Annars kan vi inte ge fullständig trygghet, resonerar Ingrid Amrén.

Mer läsning

Annons