Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leaf varslar 15 anställda

/
  • LÄKEROLS FRAMTID. Om varslen är bra eller dåliga för fabriken i Gävle råder delade meningar. Enligt platschefen Johan Stenborg är neddragningarna nödvändiga för att fabriken ska vara konkurrenskraftig.
  • SKEPTISK. Enligt Wellington Ikuobase, ordförande i Livs fackklubb vid Gävlefabriken, kommer uppsägningarna att försämra arbetsmiljön för den redan hårt arbetande personalen.

Godisjätten Leaf varslar femton anställda i Gävle om uppsägning. Enligt ledningen gör nya maskiner och effektiviseringar att de varslade inte längre behövs. Facket menar i sin tur att besparingarna görs för att ägarna ska få mer pengar i sina plånböcker.

Annons

Det var i onsdags som ledningen för Leafs fabrik i Gävle informerade personalen om varslen.

Femton arbetare ska lämna fabriken. Nu väntar förhandlingar innan det slutgiltiga antalet är spikat.

Men ledningen och fackklubben Livs står långt ifrån varandra i synen på varför personalen tvingas sluta.

Ledningens argument för varslen är att nya investeringar i maskiner och ett effektivare arbetssätt i fabriken gör det möjligt att sänka kostnaderna genom att minska på personalstyrkan.

– Vi fortsätter att effektivisera för att vara konkurrenskraftiga. Det gäller både intern och extern konkurrens, säger platschefen Johan Stenborg.

Med andra ord så menar ledningen att det är en överlevnadsfråga i den tuffa godisbranschen som gör att fabriken i Gävle inte får kosta för mycket. Annars riskerar ägarna att flytta fabriken någon annanstans där det är billigare att ha tillverkningen.

Något som i höstas hände med Leafs största godisfabrik i Danmark som flyttades till Slovakien.

Ska man tolka varslet som att det går dåligt för Leafs fabrik i Gävle?

– Nej, snarare som att vi försöker ligga i framkant för att det inte ska gå dåligt.

Fackets ordförande Wellington Ikuobase ger dock inte mycket för arbetsgivarens motiveringar. Hotet om att fabriken flyttas till ett annat land har han hört sedan 2002. Sedan dess har fabriken gjort sig av med mer än hundra anställda till dagens 160.

– Flera av dem som tidigare sagts upp tas nu in på endagskontrakt, så minskar man med femton personer kommer det att gå ut över arbetsmiljön. Det här handlar om att få in mer pengar till dem som äger oss.

Mer läsning

Annons