Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leaf varslar 40 i Gävle

/
  • Vi måste göra allt vi kan för att bli effektivare. Vi måste göra bra produkter så billigt som möjligt

Leaf varslar 40 personer vid godisfabriken i Gävle om uppsägning.
– Lönsamheten måste ständigt förbättras, säger den nye platschefen Jörgen Thunholm som började på fabriken för knappt två veckor sedan.

Annons

 Ett av hans första uppdrag blev att informera personalen om neddragningarna.
– Ett chockbesked, säger Wellington Ikuobase, fackordförande för livsmedelsarbetarna, som räknat med neddragningar men inte att det skulle röra sig om så många som 40 tjänster.
Det innebär att en fjärdedel av de anställda i produktionen tvingas sluta.

Enligt Jörgen Thunholm beror neddragningarna dels på att produkter flyttas till andra fabriker, dels på effektiviseringar.

AKO-kola, Kick och ytterligare några tabletter ska i fortsättningen tillverkas vid Leafs fabriker i Holland och Italien. De här produkterna tillverkas i dag vid två äldre produktionslinjer i Gävle.


Leaf har tolv godisfabriker i Europa. En del har modernare maskiner och kan göra billigare och bättre godis än Gävlefabriken.
Meningen är att Gävlefabriken ska koncentrera sig mer på det som beskrivs som kärnan i verksamheten, nämligen Läkerol-tabletterna och skumgodis som Ahlgrens bilar.
– Vi måste hela tiden visa oss på styva linan och vara bäst på att producera Ahlgrens bilar och Läkerol, så att vi klarar den externa och interna konkurrensen, säger Jörgen Thunholm.
– Vi måste göra allt vi kan för att bli effektivare. Vi måste göra bra produkter så billigt som möjligt, säger han samtidigt som han medger att det är tråkigt att behöva varsla.

Neddragningarna har inte med lågkonjunkturen att göra, menar han.
– Men konkurrensen blir allt tuffare. Alla blir bättre och bättre. Det är inte heller någon stor tillväxt på marknaden, säger Jörgen Thunholm.
MBL-förhandlingarna om neddragningarna börjar i morgon fredag.

Fackordföranden Wellington Ikuobase räknar med tuffa förhandlingar.
– Vi ska försöka behålla så många jobb som möjligt. Företaget har ju inga problem med pengar och folk äter mycket godis när det är lågkonjunktur, säger han.

Sju personer jobbar vid maskinerna som berörs av flytten av produkter.
– De säger att resten beror på effektivisering, ökad flexibilitet och att ta hem investeringar. Vi får se om företaget kan förklara hur vi ska klara produktionen med så få människor.

Wellington Ikuobase konstaterar att fabriker ställs mot varandra. Han konstaterar också att produktionen i Gävle är mycket effektivare i dag än för några år sedan, då hotet om nedläggning vilade över Gävlefabriken.

Mer läsning

Annons