Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledande S-politiker positiv till försäljning av Läkeroltomten – "De tänker rätt och klokt"

Socialdemokraternas ledande politiker stöder inriktningen att låta en privat aktör köpa och ta över det planerade bostadsprojektet på Läkeroltomten i Gävle. "Intressant", säger Jörgen Edsvik (S) som säger ja om några viktiga krav uppfylls.

Annons

De två övriga partierna i det rödgröna blocket, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, är mer tveksamma.

Arbetarbladet avslöjade på torsdagen att Gavlegårdarnas prestigeprojekt på Läkeroltomten kan komma att överlåtas till en privat byggare.

Läs också: Gavlegårdarna kan tvingas sälja Läkeroltomten.

"Allmännyttan kan bygga på andra ställen", tycker kommunalrådet Inger Källgren Sawela (M) som berättar att privata byggare "står på rad" för att få komma till Gävle.

Jörgen Edsvik, kommunalråd i opposition, bekräftar att kommunen har fått "ett bud eller en propå" från ett företag som vill köpa marken där Cloetta drev godisfabrik och som Gavlegårdarna för ett par år sedan köpte för 53 miljoner kronor.

Det handlar av allt att döma om Magnolia Bostad vars ledning besökt Gävle och träffat kommunledningen flera gånger under de senaste månaderna.

Läs också: Därför vill Magnolia bygga i Gävle.

– Det företaget ser just nu väldigt intressant ut, säger Jörgen Edsvik.

Han har dock några krav: Dels att marken säljs till marknadsmässigt pris och inte slumpas bort. Dels att det blir "en betydande andel hyresrätter", 40–60 procent har nämnts. Och dels att det nya bostadsområdet inte hindrar de som bor på övriga delar av Brynäs att ta sig fram till vattnet vid Gavleån.

Om kraven uppfylls så säger Jörgen Edsvik troligen ja till en försäljning av tomten.

– Den här byggherren som nu är aktuell har gett ett väldigt professionellt intryck och har svarat bra på ett stort antal frågor som vi har ställt. De tänker rätt och klokt, både när det gäller stadsmässighet och förhållandevis hyggligt billiga bostäder, säger han.

Vad är "hyggligt billiga bostäder"?

– All nyproduktion är dyr. Men om man bygger utan extravaganser och ganska smått, till exempel treor på 60–65 kvadrat, som också Gavlegårdarna nu gör i sin nyproduktion, då kan man komma ner på hyresnivåer på kanske 7 500–8 000 kronor. Det är fortfarande dyrt för många men ganska billigt för nyproduktion, säger Jörgen Edsvik.

Om en privat aktör bygger hyresrätter med "vettig hyresnivå" så får Gävle "dubbel dos" i och med att kommunala bostadsbolaget Gavlegårdarna då får bygga på andra ställen.

Ägarnas krav på Gavlegårdarna är att man bygger minst 150 bostäder per år. Det kravet står fast, oavsett om bolaget får bygga på Läkeroltomten eller inte, menar Edsvik.

Gavlegårdarna har kommit ganska långt i planeringen för att själva bygga på den attraktiva tomten.

– Det är väl lite elakt mot dem att avbryta en process som de är mitt inne i. Nu är de ju fortfarande i inledningsfasen så sannolikt kan de avbryta utan stora konsekvenser, säger Jörgen Edsvik.

Läs också: Personal på Gavlegårdarna oroas över nya planerna.

Oron bland bostadsbolagets personal, som Arbetarbladet berättat om, är överdriven, tror han.

– Så länge Gavlegårdarna bygger enligt ägardirektiven så spelar det mindre roll, säger han.

Roger Persson, Miljöpartiets kommunalråd i opposition, är tveksam till det nya upplägget för Läkeroltomten.

– Jag vill skynda långsamt och inte forcera, säger han.

Frågan togs upp i styrelsen för Gävle Stadshus, moderbolag för de kommunala bolagen, i juni. Därefter har Roger Persson fått se mer material där bland annat Magnolia beskriver hur man tänkt sig.

Han vänder sig emot ett upplägg där en utpekad privat byggare får första tjing på att köpa.

– Jag vet att man kan låta ett företag få förtur men det är sjystare att flera får vara med och ge bud. Jag fick ett gott intryck av Magnolia men därmed inte sagt att det inte finns många andra. Ska man sälja så ska det vara en öppen anbudsförfrågan så att alla får chansen, säger Roger Persson.

En sak är att låta en privat byggare ta över Läkeroltomten. En annan sak, menar han, är hur en försäljning i så fall ska gå till.

– Ska man gå efter marknadsprincipen bör flera få vara med och tycka till, säger Roger Persson som hittills inte fått svar på frågan varför det skulle vara mer fördelaktigt att bara vända sig till en byggherrre.

Innan det blir aktuellt med en eventuell försäljning av Läkeroltomten ska en ny, oberoende värdering av fastigheten göras. Frågan kommer troligen att avgöras i kommunfullmäktige.

Arbetarbladet har också sökt Gin Akgul Hajo, Vänsterpartiets kommunalråd i opposition.

Läs också: "Kommunalt slöseri riskerar bli resultatet".

Missa inga lokala nyheter! Ladda hem Arbetarbladets app för Iphone eller Android.

Mer läsning

Annons