Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledningsbyte lättmed ny teknik

/
  • NY BORRTEKNIK. Janne Bertilsson, Janne Larsson och Rolf Hammarberg arbetar med att borra för den nya elkabeln i centrala Gävle.            ”Då ses vi om ett par timmar”, säger Janne Larsson innan kabeln försvinner ner i jorden.Foto: David Holmqvist

Med hjälp av ny borrteknik drar Gävle Energi en ny huvudledning för el genom centrala Gävle.
– Det är en helt fantastisk teknik och vi slipper gräva upp hela Esplanaden, säger Per Laurell, vd på Gävle Energi.

Annons

Den gamla elkabeln som går från ställverket i Tolvfors till Kantorn i centrala Gävle och som förser större delen av Gävle med el, ska bytas ut mot en ny och mer miljövänlig kabel.

– Den gamla är från 60-talet och den teknologin används inte längre. Kabeln är fylld med olja och vi har sanerat kring den några gånger på grund av att den har börjat läcka, säger projektledaren Ulf Eklund.

Från Tolvfors har Gävle Energi grävt på traditionellt vis när de bytt ut kabeln men i centrala Gävle har de använt modern borrteknik.

– Det är första gången som vi använder den här tekniken och det har fungerat mycket bra, Vi har borrat en sträcka på 100 meter från norra Max, under statyn i rondellen. Sedan har vi borrat ungefär 200 meter från baksidan av teatern fram till Kantorn, säger vd Per Laurell.

– Den borrar hela sträckan. Det behöver bara borras två hål som är sex meter djupa i vardera änden, det går att styra borren under marken och sedan kan vi dra ned elkabeln.

Utan den nya tekniken hade trafiken blivit avstängd under ett antal veckor och träden i Esplanaden hade troligen inte heller klarat sig.

– Det här är en investering för att säkra elförsörjningen i Gävle och för att gör det mer miljövänligt, säger Per Laurell.

Andra exempel på stora investeringar i samma anda just nu är den nya luftburna och isolerade ledningen mellan Trödje och Säljemar.

Mer läsning

Annons