Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leidermark petas

/
  • Mer tid för målning. Jens Leidermark har gjort sitt som ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Gävle. Nu blir han i stället vice ordförande i tekniska nämnden. Vid sidan av sina politiska uppdrag har han fortsatt arbeta som målare.
  • Inger Schörling.

Jens Leidermark petas från barn- och ungdomsnämnden i Gävle där han varit ordförande sedan 2002. Socialdemokraterna vill ha en ny ledare där som kan göra ett omtag efter det stora misslyckandet med att få ner förskolegruppernas storlek.

I stället skulle Leidermark ta över i tekniska nämnden, men den posten knep Miljöpartiets Inger Schörling.

Annons

Gävles politiska ledning skäms över de senaste årens misslyckande med att minska barngrupperna i förskolan. En stor del av skuggan faller på barn- och ungdomsnämnden, och dess ordförande Jens Leidermark (S). VId årsskiftet petas han från uppdraget, efter två mandatperioder.

– I barn och ungdom tycker vi att det vore bra med ett nytt styre eftersom vi står inför de utmaningar som vi gör, att man kan se verksamheten med nya ögon, säger Elin Lundgren (S), nybliven riksdagsledamot som i det här sammanhanget representerar Gävles socialdemokratiska arbetarekommun.

Ordförande från MP

Socialdemokraterna hade tänkt sig att Jens Leidermark i stället skulle ta över i tekniska nämnden. Men i partiförhandlingarna efter valet har Miljöpartiet lagt beslag på den posten. Ny ordförande i tekniska nämnden blir Inger Schörling, som de senaste åren varit vice ordförande där, och bakom sig har tunga meriter som EU-parlamentariker och oppositionsråd.

Jens Leidermark fick själv beskedet i går förmiddags.

– Det är klart att det blir en besvikelse i det. Men det är sånt som händer när man förhandlar med flera partier. Jag har respekt för att de ville ha ett ordförandebyte i barn- och ungdom. Det har varit väldigt jobbiga år, så för min egen del hade det känts helt okej att byta nämnd. Men nu blir det väl som vice ordförande då, säger Jens Leidermark.

Han beklagar att det blivit som det blivit med det oinfriade vallöftet om barngruppernas storlek.

Men han har svårt att se vad nämnden skulle ha gjort annorlunda.

– Ska man ha mindre barn per avdelning behövs pengar till lokaler och personal. När nämnden har fått mer pengar för att jobba med det har vi samtidigt fått besparingskrav på grund av den ekonomiska krisen. Vi har försökt spara på annat. Men jag har gjort bedömningen att vi inte har kunnat spara mer på grundskolan än vad vi har gjort, säger han.

Mer läsning

Annons