Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lek har en läkande kraft

/
  • Marie Bengtsson är anhörigkonsult på Anhörigcenter.

Varje år förlorar 3 500 barn i Sverige en förälder.
– Det är rätt klent med hjälp när det gäller att möta barn med sorg. Stödet som finns i samhället räcker inte till, säger Marie Bengtsson på Anhörigcenter i Gävle.

Annons

När någon i familjen dör vänds tillvaron upp och ner för både barn och vuxna. Ofta hittar man sätt att stödja varandra i familjen eller hos vänner. Men det räcker inte alltid till, många kan behöva hjälp att bearbeta sorgen för att kunna gå vidare. Hur stödet ser ut varierar i olika kommuner, men via hälsocentraler, ungdomsmottagningar eller familjecentraler kan man få hjälp att hitta rätt. Lekterapi kan vara ett sätt för barn att bearbeta traumatiska upplevelser och ge dem andrum i sorgen.

– Leken har en läkande kraft för barn med sorg, säger Gunilla Ohlström, barnpsykolog på barn- och familjehälsan i Gävle.

– För små barn är det viktigt att även i sorgen behålla rutinerna, gå till dagis och försöka ha en vanlig vardag.

När man pratar om döden med barn, ska man undvika omskrivningar som "gått bort" eller "somnat in", för barn tar allt du säger bokstavligt.

– Barn kan bli skräckslagna för att somna och tro att de aldrig mer kommer att vakna. Var ärlig och säg att "pappa är död", förklarar Gunilla Ohlström

– Man kan alltid vända sig till oss om man vill ha stöd. Vi hjälper föräldrarna att hjälpa barnen.

Organisationen Randiga huset är en verksamhet som finns i Stockholm och Sundsvall och som ordnar utbildningar i hela landet. Namnet kommer av att barns sorg ofta beskrivs som randig. Barn kan gå ut och in i sorgen, de gråter ena stunden för att i nästa hämta kraft och glädje i leken. Anhörigcenter i Gävle samarbetar med Randiga huset och ordnar stödgrupper för familjer. Nu till våren startar en stödgrupp som vänder sig till tonåringar som har förlorat en förälder.

– Det behövs ingen remiss utan det är bara att ringa till oss eller knalla in. Gruppen träffas tio gånger och det är kostnadsfritt, säger Marie Bengtsson, anhörigkonsult.

– Varje kommun skulle behöva jobba mer aktivt med barns sorg. Vi behöver hitta sätt att få in det i förskolan och skolan. Obearbetad sorg från barndomen kan begränsa dig och följa dig genom hela livet.

Mer läsning

Annons