Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lexebor vill inte ha tågstopp

Bygg inte den nya järnvägsstationen Gävle Västra. Det tycker några boende i Lexe som har skrivit ett öppet brev till Banverket och Gävle kommun.

Annons

Tanken med det nya tågstoppet Gävle Västra är att öka möjligheterna till arbetspendling till och från Gävle, främst för dem som arbetar på sjukhuset, högskolan och Teknikparken. Planerna har funnits länge och just nu genomför Banverket en förstudie som ska vara klar i maj.

Men kritiska röster höjs nu från boende i Lexe och Tolvfors, som skulle bli grannar till den nya stationen. 16 husägare har skrivit under ett öppet brev till kommunen och Banverket där de framför tre stora problem med tågstoppet.

Det första är en farhåga att Lilla Lexe-området skulle bli en isolerad ö som är begränsad av de stora väg- och järnvägsnäten i området. Det andra problemet är att den värdefulla kulturmiljön i Tolvfors, med flera byggnadsminnen, skulle bli störd.

Husägarnas tredje och sista invändning är att det redan finns förslag på en ny dragning av Ostkustbanan norrut via Hamnleden. Ett nytt tågstopp vid Gävle Västra riskerar att fördröja och fördyra Ostkustbanans nya dragning, varnar man för i brevet.

Annons