Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Li vill bygga broar

/
  • Innan Li Chen kom till Sverige förknippade han landet med bilindustrin - och vikingar.

Li Chens engelska porlar fram. Snabbt.

– Ursäkta, pratar jag för fort? Det beror på att jag har jobbat som tolk.

Annons

När ett företag från Li Chens hemprovins Guizhou kontrakterades att jobba med fosfatgruvor i Saudiarabien fick han i uppdrag att tolka. Den forsande engelskan kan förstås också bero på att han har en kandidatexamen inom humaniora, med engelsk litteratur som huvudämne.
– Jag är intresserad av västvärldens tänkande. Jag har jobbat med personer från väst, och har vänner som är amerikaner och irländare.
Därför sökte han masterprogrammet inom logistik och innovation i Gävle, där han nu har bott sedan september.
– På universiteten i Sverige söker vi själva kunskap från böcker och annat. I Kina är det vanligare att en kunnig lärare delar med sig av sin kunskap till eleverna. Det svenska sättet uppmuntrar kreativitet.
Naturen i Sverige drog till sig hans uppmärksamhet redan när han såg utsikten från flygplanet. Sveriges metoder att skydda miljön och leva i harmoni med naturen kan vara en inspirationskälla för Kina, tycker han.
– Kina kan i sin tur dela med sig av sin kultur och filosofi.
Li brinner för att bygga broar mellan Kina och världen, och vill jobba för multinationella företag.
– Kina har insett att vi måste lära känna resten av världen mer. Genom att välja den här vägen hoppas jag kunna hjälpa något kinesiskt företag att bli riktigt framgångsrikt internationellt.

Mer läsning

Annons