Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lilla Vall rivet – återuppstår sannolikt inom kort

/
  • Lilla Vall går i graven. Redan nu finns ett godkänt bygglov för en ny boning.

Snipp, snapp, snut – och så var sagan om Lilla Vall slut.

Annons

Det lilla huset på Vallområdet fick tillslut se sig besegrat av rivningsmaskinerna. Bland annat led Lilla Vall svårt av rötskadeangrepp och en felaktig grundkonstruktion. Detta enligt en detaljplan framtagen av Gävle kommun inför rivningsbeslutet.

Den privatägda byggnaden, som i nuläget endast består av ett grundfundament, kommer dock sannolikt att byggas upp då det redan nu finns ett godkänt bygglov på en kombinerad kontors- och tjänstebostad.

Lena Boox, kommunantikvarie på Samhällsbyggnad i Gävle, berättar att man utöver skadekonstaterandet av byggnaden också haft en dialog med länsmuseet innan man tog beslutet att slutligen riva Lilla Vall. Om det nu inleds en byggnation på tomten så finns en lång kravlista vad gäller utformningen.

– I det godkända bygglovet så finns en ganska tydlig detaljplan gällande utformningen. Det nya huset måste exempelvis anpassas och underordnas enligt det intilliggande Stora Vall, berättar Boox vidare.

Enligt denna detaljplan, som framtagits för att skydda områdets kulturmiljövärde, får exempelvis inte husets volym eller läge ändras. Detaljplanens utformningslista är givetvis längre än beskrivet ovan. Sammanfattningsvis får huset inte störa eller bryta Vallområdets rådande utseende.

Mer läsning