Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Limön klarade oljeutsläppet

Limön har troligen inte tagit skada efter förra veckans oljeutsläpp i Gävlebukten. Det konstaterar länsstyrelsen efter en inspektion av området.

Annons

Det var i fredags morse som Gävle hamn drabbades av det största oljeutsläppet på flera år, då det holländska fartyget Snow Star läckte ut tjockolja i hamnen samt i Gävlebukten.

Efter oljeutsläppet har länsstyrelsen och Gästrike Räddningstjänst inspekterat området för att se om utsläppet berört Limön. Ön har ett högt naturvärde och därför fanns en oro att Limön skulle komma att påverkas av utsläppet.

– Vi kunde inte se några oljeskadade fåglar eller någon olja längs Limöns strandområde under inspektionen. Men det kan tänkas att oljan tillfälligt har sjunkit och att den senare kan komma upp till ytan och nå stränderna, säger Emma Gyllbäck, naturvårdshandläggare vid Länsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

På grund av dålig sikt gick det vid inspektionen inte att fastställa om olja fanns på havsbotten.

Den olja som däremot observerades fanns vid den södra delen av ön Römaren, som ligger intill Limön. Oljan har enligt länsstyrelsen sannolikt kommit från hamnen och följt strömmarna ut från Gavleån.

Länsstyrelsen kommer nu att tillsammans med räddningstjänsten och kustbevakningen att hålla området under uppsikt och följa utvecklingen.

Mer läsning

Annons