Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Linda misshandlades – ingen ingrep

/

Fyra män kastade sig över småbarnsmamman Linda Kareliusson. De sparkade henne i bröstkorgen, ryggen och dunkade hennes kropp i asfalten. Ett par gick förbi - men ingrep inte, enligt Linda.
– Jag tappade allt hopp. Jag trodde att jag skulle dö, säger hon.

Annons

På lördagskvällen, runt tiotiden, lämnar Linda sina svärföräldrars lägenhet på söder i Gävle. Sedan bryter helvetet lös - fyra okända män överfaller henne. Först knuffar de henne i ryggen så att hon flyger in i en stolpe.

– Jag känner hur mitt ansikte går sönder. Någon sparkar mig i bröstkorgen. Sedan lyfter en av dem mig i jackan och dunkar ner mig i asfalten varpå jag känner ytterligare en spark i ryggen, säger Linda Kareliusson.

I det ögonblicket ska ett äldre par med sin hund ha passerat dem. Det gav Linda förnyat hopp och hon skrek allt hon orkade - men paret ska inte ha ingripit, enligt Linda.

– Paret ser mig, jag ser in i kvinnans ögon. Då väljer de att gå över på andra sidan gatan. De lämnar mig där, jag tappade allt hopp och trodde jag skulle dö, säger hon.

För Linda kändes överfallet som en hel evighet. Men till slut lyckades hon ta sig därifrån.

Efter att torkat bort blodet ur mina ögon, tar jag av mig skorna och springer genom staden. Jag springer för mitt liv, berättar hon.

När hon skrev om historien på Facebook har den på ett dygn fått över 14 000 delningar och väckt starka reaktioner.

– Jag hade aldrig räknat med ett sådant genomslag. Jättemånga bekanta och okända har hört av sig för att ge mig stöd. Och flera medier vill intervjua mig. Min familj är ledsen men stöttar mig genom det här, säger hon.

Nu ifrågasätter Linda sitt människovärde och vill berätta sin historia för andra med en förhoppning om att folk ska visa mer civilkurage för sina medmänniskor.

– Jag vet inte om jag hade gått in och avbrutit ett bråk med fyra män. Men jag hade ringt polisen och skrikit för att försöka stoppa dem. Om jag kan få nästa person som ser något liknande att ingripa, så har jag i alla fall uppnått något, säger hon.

Överfallet har satt djupa spår i Linda som har fått samtalsstöd efter händelsen.

– Jag undrar hur paret med hunden kan sova om natten? För det kan inte jag, berättar hon.

Under rånförsöket chockades Linda och höll krampaktigt i sin handväska som rånarna inte fick tag i.

– Det känns skönt att de inte fick väskan, men samtidigt hade allt kanske varit över snabbare om jag hade släppt väskan. Det känns absurt att någon ville göra det här intrånget i mitt liv för de 100 kronor som jag hade i min plånbok, säger hon.

Hon har varit sjukskriven flera dagar från sitt arbete på omvårdnadsförvaltningen i Gävle kommun. Men hon har redan bestämt sig för att händelsen inte ska få ta över hennes liv.…

– Det här dådet är inte jag. Det var något man gjorde mot mig. Jag är en stark person och ska göra allt i min makt för att komma tillbaka och hitta grundtryggheten. Men jag kommer inte att gå ut ensam på kvällen, säger hon.

Polisen bekräftar att det upprättades en polisanmälan vid 22.39 på lördagen av en kvinna.

– Vi har ännu inte hittat några misstänka men förundersökningen pågår för fullt, säger jourhavande förundersökningsledare Mattias Bredberg.

Att inte ingripa när man ser en misshandel på nära håll är kanske moraliskt fel, men det är inget lagbrott.

– Det finns ingen plikt att ingripa. Däremot finns det en skyldighet att försvara och ingripa om dina barn far illa. Men du måste alltid väga in faran för din egen säkerhet, säger Mattias Bredberg.

Mer läsning