Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Linda segrade vid sista Sommarkväll

/
  • Segraren Linda Friberg (näst längst till vänster) log i kapp med arrangörerna och tävlingsdeltagaren Lovisa Hellsten (längst till vänster).
  • Det fylldes på med folk inför Alcazars entré på scen.
  • Linda Friberg bjöd på rena toner med segerlåten
  • Anna Selin (mitten) och hennes kompisar Maria Persson (vänster) och Matilda Hansson önskade sig sittplatser och bättre sikt fram mot scenen.

En ljummen kväll med fullt glöd på scenen. Så kan det sammanfattas när musiktävlingen Svensktoppen nästa hade sin regionsfinal under Sommarkvälls avslutning på Slottstorget i Gävle.

Annons

Fyra finaltjejer laddar bakom scen minuterna innan tävlingsstarten. Nervositet och glädje blandas. Tävlingen ska sändas i radio.

– Jag önskar att alla kunde vinna, säger Rodica Pettersson som redan före tävlingen är nöjd över att en 16-årig dröm gått i uppfyllelse. Att få sjunga på scen inför en stor publik.

En av hennes konkurrenter är just 16 år. Lovisa Hellsten som ser ut att vara rejält laddad.

– Det här är en sjukt kul spelning.

"Spelningen" är en del av en landsomfattande tävling som arrangeras av Sveriges radio och vars koncept påminner om SVT:s Melodifestivalen. Deltävlingar som leder till en final som leder till ytterligare en final. Alla låtar är nyskrivna.

Först upp på scen är Lovisa Hellsten, iklädd högklackat, korta byxor, en hatt och med en gitarr hängande på magen. Med stor proffsighet river hon av den egenhändigt skrivna rocklåten "Narrow Minded". Nummer två upp på scen är Linda Friberg, en 19-åring som just tagit studenten och till hösten siktar på en musikalskola i Skåne. Hon svalkar ner Lovisas rocklåt med den mjuka balladen "Never let you down". Tredje artist är Rocida Pettersson som sjunger om kärleken till sin man. Med rötter i Rumänien är det träffande nog bara hon som sjunger på svenska. Till sist poppar Natalie Granath till tävlingen ordentligt.

När gnistorna skingrats väljer juryn Linda Friberg som vinnare. Hon ser både glad och förvånad ut när segerblomstret överräcks. På frågan hur det känns svarar hon kort och gott "skitbra".

Det är en skön avslutningsafton på Sommarkvällssäsongen, som har bjudit på några höjdarstunder för Gävlepubliken. Så också den här kvällen. Tusentals strömmar till för att se Alcazar. På en tillfälligt rymlig gräsplätt sitter Anna Selin med sina kompisar och yttrar både allmänna och personliga uppfattningar om årets evenemang.

– Det är kanon med Sommarkväll. Men de borde finnas sittplatser där man kan se scenen.

En önskan som ser ut att vara svår att uppfylla i folkvimlet. Men det också svårt att hitta sura miner under en ljum Sommarkväll i Gävle.

 

 

Mer läsning

Annons