Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liten praktisk skola slog upp portarna

/
  • På Drottninggatan 48, i början av Alderholmen, öppnade på onsdagen Gävles nyaste skola: Yrkesgymnasiet. Drygt 50 elever, ett tiotal lärare och rektorn Niklas Hedqvist, hämtad från systerskolan Thorén business school, invigde skolan med bandklippning och cider.
  • På Drottninggatan 48, i början av Alderholmen, öppnade på onsdagen Gävles nyaste skola: Yrkesgymnasiet. Drygt 50 elever, ett tiotal lärare och rektorn Niklas Hedqvist, hämtad från systerskolan Thorén business school, invigde skolan med bandklippning och cider.
  • Tobias Hedqvist har ägnat våren och sommaren åt att förbereda gårdagens skolstart. Han går från att vara matte- och biologilärare på Thorén business school till att vara rektor för Gävles nyaste skola, Yrkesgymnasiet, som lyckats få elever till nästan alla platser på sina sju yrkesprogram.
  • Bertil Strandberg ansvarar för svetsutbildningen på Yrkesgymnasiet. Han vet att skolan kommer att få slåss med flera andra om att hitta arbetsplatser där eleverna kan få största delen av sin praktiska utbildning.
  • Felix Parkman
  • Sandra Hedberg
  • rektor Tobias Hedqvist

En liten skola, med få elever och mycket praktik. Det är det som lockat drygt 50 elever till nya Yrkesgymnasiet som öppnade i Gävle på onsdagen.

Annons

Med bandklippning, cider, snittar och upprop invigde rektor, lärare och elever Yrkesgymnasiet. Drygt 50 elever på sju yrkesförberedande program som el, bygg och frisör.

– Det är en jättebra start. Vi har som mål att ta in 60 elever per år, säger rektor Niklas Hedqvist.

Sandra Hedberg från Söderhamn har alltid velat bli frisör, så för henne var programmet självklar. Att det blev Yrkesgymnasiet motiverar hon så här:

– Jag tyckte att det kändes bra, inte så stor skola, inte så mycket elever. Man lär känna varandra bättre och så.

Mycket praktik är också en fördel, för den kan hon göra hemma i Söderhamn. Felix Parkman, som vill bli rörmokare, tror att man lär sig mest när man får vara ute på ett företag och göra sakerna på riktigt.

– Sen får man väl mer hjälp här, för att det är färre elever, säger han.

Hälften av utbildningstiden på Yrkesgymnasiets program förläggs ute på arbetsplatser.

– Det är klart, det är slagsmål om praktikplatser. Vi är många som kommer direkt från yrkeslivet, vi får väl använda våra kontakter, säger svetsläraren Bertil Strandberg.

Lärarna är tio stycken till att börja med. Kärnämneslärarna är lärarutbildade, men de flesta av yrkeslärarna kommer liksom Bertil Strandberg direkt från arbete, som till exempel sjuksköterska eller rörmokare. Fyra av dem kommer parallellt med arbetet börja studera med mål att bli behöriga yrkeslärare.

Yrkesgymnasiet drivs av Thoréngruppen som i Gävle också driver Thorén business school. Därifrån har skolan hämtat sin rektor, Niklas Hedqvist, som i grunden är lärare i matte och biologi.

Mer läsning

Annons