Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liv till varje pris - Frida vill lära sig själv och andra

/
  • Frida Vannberg vill organisera ett event där föräldrar ska utbildas i hjärt- och lungräddning särskilt när det gäller små barn. Hennes son Mille fyller två år i april.

Det värsta hände, ettåringens liv kunde inte räddas. Frida Vannberg läste artikeln och grät floder. Nu vill hon lära sig själv och andra mammor hur man ska agera när paniken bryter ut.

Annons

Mille som fyller två år i april är förmodligen lite extra glad. Det är ovanligt att han har båda sina föräldrar hemma samtidigt. Fredrik och Frida jobbar i restaurangbranschen, det blir ofta sena kvällar och någon måste ju alltid vara hemma. Frida från Söderhamn tog vägen förbi Sundsvall innan hon 2012 hamnade i Gävle, träffade Fredrik 2013 och blev mamma 2014. Onekligen snabba ryck.

– Men det är ju det här man lever för, att ha en familj, det är viktigast för mig, säger hon.

Frida Vannberg säger sig vara en hönsmamma som ogärna vill släppa kontrollen. Att tänka tanken att något skulle kunna hända är outhärdligt, att få kännedom om någon som drabbats är lika plågsamt. Hon läste om den ettåriga flickan Nova som myste i tv-soffan med sin storebror och mamma när en popcornkärna plötsligt fastnade i halsen och täppte till luftvägarna. Mamman försökte med första hjälpen, vårdpersonalen tog över men syretillförseln till hjärnan var stängd så länge att Novas liv inte gick att rädda.

– Vad gör man när paniken slår till? Jag kände direkt att det här är det många mammor, och pappor för den delen, som inte känner till. Vi får en halvtimmes undervisning i hjärt- och lungräddning när vi går i skolan och på barnavårdscentralen får man trycka på en docka och ett papper i handen. Det är inte tillräckligt, menar Frida Vannberg.

Nu ägnar hon sin lediga tid åt att organisera ett utbildningsevent. Hon jagar sponsorer och lediga lokaler och kontaktar organisationer som kan bistå med instruktörer och dockor att träna på. Att intresset bland föräldrar är stort vet hon redan. Hon har gått ut med sitt initiativ bland två föräldragrupper på Facebook och fått enorm respons. Hundratals föräldrar är intresserade av att fylla ut sina kunskapsluckor.

– Jag tycker faktiskt att både kommunen och sjukhuset skulle kunna hjälpa till. Det ligger ju i allas intresse och vad betyder pengar egentligen när det handlar om att rädda ett barns liv? frågar hon sig retoriskt.

Kanske är Frida Vannberg särskilt angelägen i frågan eftersom Mille har trånga luftvägar. När han föddes befarades han vara stum. Först efter sex veckor fick föräldrarna beskedet att Milles stämband var ihopväxta. Det är något som drabbar ett tiotal barn per år, men är också något som går att åtgärda med tiden. Nu pratar Mille, men väldigt tyst, nästan som en viskning.

– Jag är på honom hela tiden när han äter för han är så glupsk, jag är så rädd att något ska fastna i halsen på honom.

Vid sidan av sitt jobb läser Frida Vannberg in matte för att komma in på högskolan i höst. Hon vill bli barnmorska där hennes omsorger ska komma till användning.

– Jag vill finnas till för att barn och mammor ska få det så bra som möjligt. Jag tycker om att jobba med människor, det är något jag lärt mig, inte minst genom att ha haft ett serviceyrke inom restaurangbranschen i åtta år.

Mer läsning

Annons