Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livet efter Ericsson för paret Eriksson

/
  • Går vidare. Roine och Carola Eriksson tänker tillbaka på beskedet som kom för ett år sedan: deras arbetsplats sedan 26 år skulle läggas ned. ”Det var en besvikelse att de gjorde så mot oss. Men nu har man svalt det där, man lever ju vidare. Nu vill jag ha ett jobb” säger Carola Eriksson. Maken Roine har precis hittat ett nytt.

Carola och Roine Eriksson har börjat stava sitt efternamn med k. De 26 åren på Ericsson är historia, och Roine har precis skrivit kontrakt på ett nytt jobb.

– Det har gått så fort. Jag fattar inte att det har gått ett år, säger Carola Eriksson.

Annons

I dag, 8 december, är det exakt 26 år sedan Carola och Roines första date. Och exakt ett år sedan chockbeskedet att deras arbetsgivare, Ericsson-fabriken i Gävle, skulle lägga ned.

– Jag minns den otäcka tystnaden på det där informationsmötet. Vi gick hem och bara tittade på varandra. Vi skulle ha gått ut och ätit på kvällen, säger Carola Eriksson.

Jobbade till september

Men efter bara någon dag fortsatte hon att jobba som vanligt, som produktionsplanerare. Ordrar fanns det fortfarande gott om, och jobbade man på så kunde den ovissa framtiden hållas på avstånd. I september gick hon hem från Ericsson, medan Roine, som hade en tjänst som förändringsledare på teknikavdelningen, jobbade med fabrikens avveckling ett par månader till. Härom dagen skrev han kontrakt på en provanställning hos företaget Nilar, som ska tillverka batterier i de gamla Ericsson-lokalerna.

– Det känns jätteroligt. Nu börjar en ny resa, säger han. För Ericsson har verkligen varit en resa. Vi började i en källarlokal som kretskortsmontörer och har gjort någon form av karriär inom företaget. Alla möjligheter har funnits.

Har sökt många jobba

Carola har varit hemma i tre månader nu, gått långpromenader, suttit mycket framför datorn, träffat sin coach på framtidscentret ungefär en gång i veckan och sökt många jobb.

– Nu vill jag ha ett jobb med kollegor och rutiner, säger Carola Eriksson.

Mer läsning

Annons