Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livet under Stortorget

/
  • Vad gömmer sig här nere under Stortorget? Vi tar med oss Berndt Wester från Oden anläggningsentreprenad ner i de gömda rummen under torget. En gång källare och toalett under gamla busstationen, sedan central för bland annat markvärme och fontän. Det mesta rivs ut och ersätts med nytt nu när torget byggs om.
  • Någon som känner igen detta golv? Vi gissar att kaklet ligger kvar sedan det fanns en toalett här under den gamla busstationen.
  • HISTORIA. Här gick vattnet till Stortorgsfontänen, en del av Gävles centrumbild som nu hör till historien.
  • Decennier av damm och smuts hänger i taket i de gömda rummen under Stortorget. Härifrån har bland annat markvärme och fontän styrts sedan Stortorget byggdes om totalt förra gången, på 1970-talet.
  • tittut. Berndt Wester från Oden anläggningsentreprenad visar oss runt i de gömda rummen under torget. Det mesta rivs ut och ersätts med nytt nu när torget byggs om.
  • Ovan mark Brända Bockens uteservering. Under mark gamla rör, minnen från en busstationstoalett och en anpassning för att kunna sköta morgondagens torg.

Miljontals steg tas varje år över Stortorget. Men vad är det vi har klampat runt på? Vad gömmer sig under gatustenarna som nu skrapas bort av grävmaskiner? Inga långa kulvertar att smyga omkring i. Men däremot tre hemliga rum, en gång toalett under busstationen, nyligen pumpcentral för Stortorgsfontänten, nu och i framtiden driftscentral för bland annat belysning och markvärme. Följ med oss under jord!

Annons

Stortorget är sällan tyst. Måsar kraxar, ungdomar för unga för krogen skränar, någon från ett reklamjjippo eller politiskt möte. Men den här våren har Gävleborna och deras mest centrala torg fått vänja sig vid andra ljud. Fyra grävmaskiner dundrar samtidigt. Sten skrapar mot sten och stål. Bara flagglinornas gamla vanliga smattrande på biografens tak slår igenom.

Den som befinner sig mitt på Stortorget ovan mark kan se en del av det som döljts under gatustenarnas cirkelmönster sedan tiden innan affärerna fick rulltrappor. Två och en halv mil markvärmeledningar grävs upp för att ersättas med över fyra mil nya. Till det kommer kilometer efter kilometer med vatten- och avloppsrör, el-, tele- och fjärrvärmeledningar. En del göms igen, men det mesta ska bort. Orange plaströr sticker fram ur grävschaktens sidor, i botten trängs grövre ledningar, en del från 1800-talet.

Någon på redaktionen pratar om kloaker, kulvertar. Jag tänker på hemliga gångar fulla av råttor, sådana som 90-talets Turtles-figurer levde i.

– Nä, det finns inget sånt vad jag vet. Ledningarna går i jord och lera, säger kommunens projektledare Mats Pierrou och sätter stopp för fantasierna.

Men underjorden lockar ändå. I det sydvästra hörnet av Brända Bockens uteservering hittar vi en väg ned. Där finns en lucka i marken, och den lyfter Berndt Wester, arbetsledare på Oden som bygger om Stortorget. Jag vänder mig om och backar nedför en ståltrappa. Lysrören hänger precis ovanför mitt huvud. På golvet ligger sönderklippta sladdar på hög. Framför oss uppe vid taket en vattenledning som försvinner in i väggen till vänster. ”Påfyllning basäng” har någon skrivit med svart tusch.

– Ja här har pumpen funnits som skötte den gamla fontänen. Vattnet kom in därifrån vänster och så styrdes fontänen härifrån. Allt det här ska bort, säger Berndt Wester och pekar runt i rummet. Den nya ska matas på annat vis.

I ett mindre rum till vänster hänger rader av elskåp på ena väggen. Nedanför på golvet trängs proppar som gjort sitt. På den motsatta sitter en större grå låda med sex vred, alla försedda med en bokstav, ett gatunamn eller ett ord som ”julgran”. ”Tänd pylon B och C” uppmanar en handskriven lapp. Pylonerna ja, en del av det gamla torget som blir kvar på det nya. Men de spretiga lamparmarna försvinner och ersätts med diodbelysning.

Tillbaka till det första rummet och vidare in till höger. Där öppnar sig en sal, full av isolering, trasiga rör och på väggen lådor med knappar som lyser. Det syns inte vad som ska hända här, bara att rivningen börjat. Det är varmt och fuktigt, men ventilationen brummar.

– Fjärrvärmeledningen där blir kvar, annars får de ingen värme på Brända Bocken. Här har du pumpen till den gamla markvärmen, det här håller vi på och plockar bort, säger Berndt Wester.

Jag är inte så intresserad av ledningarna nu. Inte sedan jag upptäckt golvets rödvitrutiga kakel. Det måste vara här toaletten låg. Ni som är något äldre än jag, och bodde i Gävle innan Stortorget byggdes om på 70-talet, ni minns säkert busstationen som tog upp en stor del av torgets yta. Under stationen fanns en källare, dit man kunde gå för att uträtta sina behov. Mycket av kaklet ligger kvar, smutsen är bara av annat slag. Nödiga Gävlebor har bytts mot anläggningsarbetare.

Sedan 70-talet har dessa underjordiska rum fungerat som ledningscentral för det mesta på torget: el, markvärme, vatten. Och mycket kommer att skötas härifrån även framöver.

– Mer hemligt än så var det inte, säger Berndt Wester när vi kliver uppför ståltrappan.

Mer läsning

Annons