Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokala företag tecknar egna krisavtal?

Flera lokala företag kan komma att teckna avtal om lönesänkningar och permitteringar.
Det tror Jan Wikholm rådgivare på Teknikföretagen i Gävle.
– Vi har redan tidigare fått förfrågningar om bland annat fyradagarsvecka, säger han.

Annons

Teknikföretagen är en av de arbetsgivarorganisationer som kommit överens med IF Metall om krisuppgörelsen. Jan Wikholm som är rådgivare i Gävle tror att det finns lokala företag som kommer att använda sig av möjligheten att antingen utbilda eller permittera personal och kunna sänka lönen med uppemot 20 procent.

Redan innan gårdagens uppgörelse har det kommit förfrågningar om liknande lösningar.

– Vi har fått frågor om möjligheten att införa fyradagarsvecka, sänka lönerna, skjuta på lönerevisioner och liknande. Nu finns det en modell som vi kan hänvisa till, säger Jan Wikholm.

Han tror att det i första hand kommer att bli aktuellt på mindre företag. På de större där man redan han dragit igång med varsel och neddragningar dröjer det kanske längre tid innan det blir aktuellt, tror Jan Wikholm.

– Där rullar det ju redan på.

– Jag tror att det kan få effekten att man varslar mindre, att man i stället kan övervintra personal.

– Det är oerhört viktigt eftersom man då kan behålla viktig kompetens i företagen. Det ger en möjlighet att ha kvar yngre förmågor med bra utbildning, personer som man annars skulle bli tvungen att göra sig av med, säger Jan Wikholm.

Företaget Rolba i Hedesunda, som tillverkar slamsugnings- och spolbilar, har nyligen tvingats varsla sju personer om uppsägning. Vd:n Stig Dahlberg vet inte om det hade gjort någon skillnad om den här överenskommelsen hade funnits då.

Även på Rolba diskuterade man nämligen möjligheten att gå ned till kortvecka i stället för att behöva säga upp anställda, men a-kassereglerna avskräckte.

– Om det inte hade räckt och vi ändå hade fått säga upp personal så hade de drabbats av lägre a-kassa och det ville vi inte riskera, säger Stig Dahlberg

Annons