Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokalradion får ny teknik – flyttar till Uppsala

/
  • NYTT OCH FRÄSCHT. Alla SR Gävleborgs lokaler på Nygatan i Gävle renoveras. Tillsammans med helt ny digital teknik kostar satsningen 10 miljoner kronor.  Kanalchef Leif Eriksson inspekterar här renoveringen.

SR Gävleborg genomför just nu en omfattande renovering av sina lokaler i Gävle. All teknik ska bytas ut, vilket gör att lokalradions sändningar flyttar till Uppsala i nästa vecka.

Annons

Fem år har det tagit att få till en renovering av Sveriges radios slitna lokaler på Nygatan i Gävle. Nu är arbetet i full gång - för 10 miljoner ska allt bytas ut.

– Det tog väldigt lång tid, men det är samtidigt bra för nu får vi samtidigt helt ny digitalteknik, säger kanalchefen, Leif Eriksson.

Hela radiostationen ska bli mer flyttbar. Reportrarna får bärbara datorer där all nödvändig utrustning ingår.

– De kommer att kunna jobba på samma sätt som Sveriges radios utrikeskorrar. I princip kan de göra allt på laptoppen och lika gärna sitta i Hofors, säger Leif Eriksson.

Hela möblemanget blir också nytt och lokalerna har gjorts om för att skapa ett modernt mediehus som kanalchefen gärna kallar det.

– Vi jobbar med webb, ljud och bild – det ska möbleringen anpassas efter, säger han.

För att all teknik ska kunna bytas ut behöver hela radiostationen evakueras. På måndag flyttar därför sändningstekniker och programledare ner till Uppsala som tar över alla sändningar i radio Gävleborg. Alla reportrar flyttar till en konferenslokal en trappa ner och i stället tar 28 it-tekniker och flyttpersonal över.

– Det blir lite av en militärövning, men vi har planerat och övat på det här i flera månader. Meningen är att våra lyssnare inte ska märka någon skillnad alls, säger Leif Eriksson.

Mer läsning

Annons