Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lönnbark: Vi gjorde för många fel

/
  • HOPP I SORGEN. Maja och  Mattias Sundqvist hoppas på att utredningen om deras sons dödsfall ska leda till att andra             barn kan räddas.

Landstingets egen utredning om elvaårige Fredrik Sundqvist hastiga dödsfall på Gävle sjukhus utmynnar i omfattande självkritik.

– Vi har brustit i ansvarsfördelning, rutiner, kommunikation och vi saknar tillräcklig kompetens när det gäller blodförgiftning. Det har inneburit ett orimligt högt pris för den här familjen, säger landstingsdirektör Svante Lönnbark.

Annons

Det var under nyårshelgen som Fredrik kom in till sjukhuset på grund av höftsmärtor. Efter bedömning skickades han hem, men kom tillbaka vid lunch dagen därpå. Då blev han placerad i ett isoleringsrum på akutmottagningen, eftersom han även hade vattkoppor. På eftermiddagen flyttades han till ortopedkliniken och vidare till intensivvårdsavdelningen.

Aggressiva streptokocker rasade i Fredriks kropp och ledde till sepsis, blodförgiftning. Han dog samma kväll.

– Hans möjligheter att överleva hade varit betydligt bättre om diagnosen ställts snabbare, säger Per Wessén, chefsläkare inom Division Medicin.

Ingen antibiotika

Enligt utredningen var det oklart vem som hade ansvar för pojken när han vårdades på akuten. De inblandade klinikerna samverkade dåligt och man förstod inte hur allvarligt Fredriks tillstånd var. Trots tecken på blodförgiftning fick han till en början ingen antibiotika.

– Vi har gjort alldeles för många fel och jag frågar mig själv hur det kunde bli så här. Det här är djupt beklagligt och oerhört sorgligt. Vi vet att våra slutsatser inte minskar sorgen för föräldrarna men vill markera att vi gör allt för att en sådan här sak inte ska upprepas, säger Svante Lönnbark.

Nya rutiner

Nu ska nya rutiner införas och andra förbättras (se fakta). Det handlar bland annat om tydligare ansvarsfördelning och ökad vaksamhet när det gäller barn med höftsmärtor. Den sjukdom Fredrik drabbades av är mycket ovanlig, men för den som råkar ut för den kan just höften angripas.

En annan beslutad åtgärd är att alla barn ska få vård på den ordinarie akutmottagningen dygnet runt. Hittills har en del av fallen tagits emot på barnavdelningen.

landstingsdirektör

Mer läsning

Annons