Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lös orm orsakade uppståndelse

/
  • Hitteorm. Gülfidan Kulbay visar den majsorm som gav upphov till stor uppståndelse i Valls hage på torsdagskvällen.
  • Reptilkunnig. Djurskötare Gülfidan Kulbay är reptilansvarig i Furuviks djurpark.

En lösslingrande majsorm väckte uppståndelse i Valls hage på torsdagskvällen. Polis kallades till platsen och kunde fånga in ormen för vidare transport till Furuviks akvarium.

Annons

Majsormen hade en kompis med sig på upptäcksfärden i Valls hage. En kompis som inte hade samma tur att få en transport till Furuviks djurpark. Kompisen slingrade sig ut på vägen, blev överkörd och dog.

Enligt djurskötare Gülfidan Kulbay på Furuvik har ormarna antagligen släppts ut i Valls hage av en privatperson.

– Det händer allt för ofta att vi får ta hand om reptiler som folk har tröttnat på och släppt ut i naturen. Just nu har vi ett överskott på sköldpaddor och leguaner, berättar hon.

I slutet av maj tog akvariet emot en giftorm, en afrikansk puffadder, som hittades i Skutskär. Den ormen var i mycket dålig kondition och skickades vidare till Skansenakvariet.

Majsormen från Valls hage uppskattar Gülfidan till ungefär ett år gammal, och i gott skick. Den kommer nu att få vila upp sig i karantän och undersökas. Om den är frisk får den senare bekanta sig med övriga reptiler i regnskogen.

Gülfidan Kulbay uppmanar den som planerar att införskaffa en reptil att noga tänka igenom sitt beslut, innan.

– Ta reda på vad det är som krävs för att sköta en reptil, och tänk på att dessa djur lever väldigt länge. En majsorm lever i ungefär 18 år. Tänk efter om du verkligen kan ha ormen så länge, säger Gülfidan Kulbay.

Annons