Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LRF Gävleborg tar krafttag för att stoppa olyckorna i lantbruket

Nu kan bönderna i Gävleborg få hem en handledare som kontrollerar säkerheten på gården. Lantbrukarnas Riksförbund i Sverige satsar 60 miljoner kronor med målsättningen att halvera antalet olyckor inom tre år.

Annons

– Det är en bra möjlighet till stöd och hjälp. Jag hoppas vi får ett bidrag på några miljoner, säger ombudsman Lotta Zetterlund.

Att vara bonde är Sveriges farligaste yrke. 10–15 personer omkommer årligen inom jord- och skogsbruk. Flera tusen skadas.

LRF Gävleborg drar nu igång Säkert Bondförnuft på gårdarna i länet.

– Det sker dödsolyckor även i Gävleborg, men inte varje år. Det är risker när man hanterar djur, skogen och maskiner och det sker flera olyckor, säger Jan Thorén, ordförande LRF Gävleborg.

Syftet är att genom kontakt med handledare, studiecirklar och informationsträffar visa på riskerna som finns i arbetet.

– Ofta finns det något att förbättra på gården och är man stressad så kan det hända en olycka. Men det kan även vara enkla saker som att använda hörselskydd, säger Jan Thorén.

LRF Gävleborg har 6 000 medlemmar. En av dem är Lars-Åke Perers från Växbo utanför Bollnäs. För åtta år sedan råkade han ut för en allvarlig skada då han arbetade i skogen.

– Jag var inte uppmärksam när jag skulle kapa ett träd och fick det över mig. Jag är fortfarande svag i högra armen, berättar han.

Projektet pågår i fem år.

Mer läsning

Annons