Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lugnare på Sommarkväll i Gävle i år

/

Gängbråk, misshandel och oroligheter tvingade polisen att sätta in extra resurser runt Sommarkväll i Gävle förra året.
I år har det sett annorlunda ut.
– Den återrapportering jag fått är att det gått bra, säger Solveig Kållberg Lempke, områdeschef för polisen i södra Gävleborg.

Annons

På onsdag avlutas årets upplaga av Sommarkväll i Gävle med schlagerdrottningen Linda Bengtzing som dragplåster.

Hittills har det varit bra stämning och publikrekord varje onsdag enligt en av arrangörerna.

Det har också varit betydligt lugnare på stan i år jämfört med förra året, då polisen fick förstärka sin bevakning på grund av den stökiga stämningen.

Inga incidenter

Arbetarbladet rapporterade om händelserna.

Bland annat vittnade en Gävlekvinna om hur stora gäng ungdomar drivit runt på staden och muckat gräl. Hon hade sett en kille jagas av en stor mobb, fly in i en folksamling och skrika på hjälp.

I år har inget liknande rapporterats.

– Det har varit otroligt lugnt. En person fick epilepsianfall första onsdagen, annars har det inte hänt någonting, säger Alec Ahlenius, vd för Nöjespoolen, som ansvarar för evenemanget.

Anledningen till lugnet är enligt honom att arrangörerna i år tidigt betonat att Sommarkväll ska vara ett lugnt familje-arrangemang, ingen fyllefest.

– Det verkar folk ha lyssnat på. Det är otroligt roligt, säger han.

”Inte överdriva”

Solveig Kållberg Lempke på Gävlepolisen förklarar de minskade oroligheterna med att det kan skilja från år till år, men tycker inte att det var mycket värre förra året.

– Man ska inte överdriva det här problemet från förra året. Det var lite upp och ner då. En del av bråket som uppstod var inte ens i närheten av Sommarkväll, säger hon.

Men att det har sett bättre ut i år håller hon med om. En tydlig förändring från förra året är flytten från Stortorget till Slottstorget.

Är det en bättre plats att arrangera på?

– Jag vet inte. Jag tror man måste se när det är slut och jämföra med förra året. Den återrapportering jag fått är att det gått bra. Då är vi nöjda, säger hon.

Mer läsning

Annons