Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lupinen förlorade miljontvist om bygge

Lars Anderssons fastighetsbolag Lupinen förlorade miljontvisten som blev efterspel till radhusbygget Fridhemsgläntan på Skogmursvägen i Andersberg. Den tidigare samarbetspartnern Robjo har inte uppträtt illojalt, kommer Gävle tingsrätt fram till.

Annons

Bygget planerades av Lupinen men köptes sedan i två etapper av Robjo, bland annat efter önskemål från banken att Lupinen inte ensam skulle svara för bygget. I köpeskillingen ingick 10 procent av byggprojektets överskott.

Men bygget blev mycket dyrare än Lupinens kalkyler och radhusen var till att börja med svårsålda.

Robjos dotterbolag Fridhemsgläntan som drev byggprojektet gick sommaren 2009 i konkurs.

I efterhand har Lars Andersson anklagat Robjo för att genom illojalt uppträdande ha sett till att bygget inte gick med vinst, med följden att Lupinen inte fick sin överenskomna vinstandel.

Det skulle ha gått till så att Robjo gynnade sig själv och sina dotterbolag genom att betala oskäliga ersättningar utöver vad entreprenaden omfattade.

Robjo kontrade med att Lars Andersson och Lupinen hade presenterat undermåliga beräkningar. För att bygget över huvud taget skulle bli färdigt i tid och att radhusen skulle bli säljbara tvingades man godkänna stora extra kostnader utöver kalkylen.

Långdragen tvist

Lupinen stämde Robjo på 1,2 miljoner kronor. Efter en långdragen tvist mellan parterna har nu Gävle tingsrätts dom kommit. Man underkänner Lupinens talan helt och hållet och dömer bolaget att betala Robjos rättegångskostnader på omkring en halv miljon kronor.

Rätten finner Robjos förklaringar till fördyringarna rimliga. Inget annat har bevisats än att de godkända merkostnaderna följer den standard som finns i branschen.

Sammanfattningsvis skriver tingsrätten att Robjo inte i någon betydande omfattning har vidtagit åtgärder i projektet Fridhemsgläntan, som inte varit affärsmässigt motiverade.

Därmed har inte heller Robjo hanterat avtalet med Lupinen illojalt.

Mer läsning

Annons