Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lurade till sig miljoner på fingerade bil- och båtköp

/
  • Stor ekohärva. Två män åtalas för att ha lurat till sig över 14 miljoner kronor från olika finansbolag. En av dem ägde för några år sedan en kort period en mindre bilfirma i Gävle.

Ekobrottshärvan är en av de största som Gävlepolisen har utrett, trots att det inte finns en enda person bosatt i länet inblandad. Nu har två män åtalats för att ha lurat till sig över 14 miljoner kronor från olika finansbolag. En av dem ägde för några år sedan en kort period en mindre bilfirma i Gävle.

Annons

Männen är 57 och 49 år gamla och hör hemma i Strängnäs och Åkersberga. Anledningen till att utredningen hamnade i Gävle är att polisanmälan från det första av de finansbolag som upptäckte deras bluff kom mot en bilfirma i Gävle. Den hade 49-åringen köpt via bulvaner eftersom han själv var försatt i personlig konkurs.

Övertalade privatpersoner

Männen satte i system att övertala privatpersoner att skriva på köpekontrakt, och ta lån hos finansbolag för att finansiera fingerade båt- och bilköp. I åtalet finns 47 personer runt om i landet som har övertalats att medverka.

Privatpersonerna fick veta att en bil eller en båt ska köpas av någon annan, som för tillfället inte är kreditvärdig. Om de lånade ut sitt namn på kontrakten under några veckor lovades de en ersättning på några 10 000-tals kronor. För att tjäna pengarna och i tron att det faktiskt fanns en båt som säkerhet bakom lånet, lät många sig lockas.

Till 48-åringens konto

Men några båtar eller bilar fanns aldrig. Pengarna som finansbolagen betalade ut till bilfirman i Gävle fick personalen order att föra över till 48-åringens konton.

Nu jagas ett 40-tal personer runt om i landet för skulder på flera hundra tusen kronor vardera.

– De har ju faktiskt skrivit på avtalen, och det betyder att finansbolagen kräver dem på pengar. För några av dem riskerar detta att få tragiska följder, säger ekobrottsutredaren Börje Moberg vid Gävlepolisen.

Många av dem ser inget annat val än att fortsätta att betala för att slippa få betalningsanmärkningar och indrivning.

Betalade i början

I början såg bilfirmans ägare till att avbetalningarna på lånen betalades precis som han lovat de som skrev på kontrakten. Men sedan tog pengarna slut och då rasade allt.

Bilfirman i Gävle som var inblandad har nu gått i konkurs.

Åtalet mot de båda männen omfattar 38 fall av bedrägerier.

50 ska höras

Under den kommande rättegången i Gävle ska närmare 50 personer höras som vittnen, antingen per telefon eller närvarande i rättssalen.

Det innebär många dagars förhandlingar i Gävle tingsrätt.

Annons