Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lurade till sig pengar med påhittade barn

Handläggaren på Försäkringskassan hittade på tre barn och betalade ut en kvarts miljon i föräldra­ersättning till sig själv.

Nu åtalas kvinnan för grov förskingring.

– En pinsam händelse för en myndighet som ställer så stränga krav på enskilda individer, konstaterar åklagaren Christer Sammens.

Annons

Under nästan ett år pågick förskingringen på Försäkringskassan i Gästrikland innan handläggaren med de påhittade barnen avslöjades. Vid 15 olika tillfällen gjorde kvinnan utbetalningar till ett konto som stod på maken men som hon i praktiken hade ensam kontroll över. Totalt kom hon över 237 867 kronor.

Oregelbundna kontroller
– Det är helt oförenligt med rollen som handläggare att gå in och titta i ärenden som rör en själv eller en anhörig. Vi gör oregelbundna kontroller och det var i en sådan kontroll den här kvinnan fastnade, berättar Lars-Åke Brattlund, personaldirektör på Försäkringskassan.

Hur kunde det gå så lång tid innan hon avslöjades?
– Systemet fungerade. Men den här händelsen visade att vi måste titta på det ännu mer strukturerat och göra tätare kontroller med högre frekvens. Men man måste komma ihåg att det är en enskild individ som gjort fel. Det är inte systemet det är fel på.

Vad hände med kvinnan?
– Hon sade omedelbart upp sig själv.

Handläggaren skapade tre fiktiva barn. Alla ofödda enligt den möjlighet till registrering som blivande föräldrar har om de exempelvis behöver vara lediga inför födseln. Därför behövde hon inte ange kompletta personnummer.

Kvinnan gjorde den första utbetalningen av föräldrapenning till sig själv 1 juni 2009. Därefter gjorde hon ytterligare 14 utbetalningar, den sista i slutet av april förra året. Vid samtliga tillfällen utom ett loggade hon in i systemet med sin egen behörighetskod.

Åtalas för grov förskingring
Den före detta anställda vid Försäkringskassan är nu åtalad för grov förskingring, ett brott som kan ge fängelse i upp till sex år.

– Hon har erkänt alltihop. Tydligen hade hon det trassligt ekonomiskt, säger Christer Sammens.

Maken, som stod som innehavare av utbetalningskontot, är inte misstänkt för något brott.

– Nej, allt verkar ha skett utan hans vetskap. De hade ett gemensamt konto som mannen dock aldrig använt.

För opinionsmässigt pressade Försäkringskassan är händelsen allvarlig.

– Det är klart att det här skadar allmänhetens tilltro till försäkringssystemet. Det är både pinsamt och allvarligt för en myndighet som ställer så stränga krav på enskilda individer att ha anställda som själv agerar så här. Men samtidigt kan inte en hel myndighet dömas för vad en enskild handläggare gjort, säger Christer Sammens.

Mer läsning

Annons