Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyckat projekt har hjälpt ekonomiskt utsatta

Var fjärde deltagare i ett samarbetsprojekt mellan socialtjänsten och kommunens arbetsmarknadsenhet har fått jobb efter ett halvår.
Samtliga var aktuella för socialbidrag innan projektet inleddes.
– Det känns otroligt bra, säger socialnämndens ordförande Maritha Johansson (V).

Annons

Socialbidrag är en tung post för socialnämnden och beräknas i år kosta 5 miljoner mer än budgeterat.

– Men även om vi har 80 miljoner kronor per år i försörjningsstöd ligger jämförbara kommuner ofta på över 100 miljoner, säger Wolter Planck, tillförordnad socialchef.

Jobbcoachning

Enligt honom försöker man i största möjliga mån att hitta andra lösningar för de berörda. Kommunstyrelsen har beviljat 3 miljoner kronor för ett samarbete mellan socialtjänsten och arbetsmarknadsenheten, AME. Detta har under perioden januari till och med juli år gett ett gott resultat.

181 personer i behov av socialbidrag har omfattats och fått jobbcoachning via AME.

– De har haft träffar i princip varje dag, säger socialnämndens vice ordförande Elin Lundgren (S).

I dagsläget är 47 av deltagarna i arbete, 23 under utbildning och 27 deltar i program i arbetsförmedlingens regi. I ytterligare en grupp, 46 äldre flyktingar, har var nästan femte fått jobb.

– När behovet av försörjningsstöd överlag ökar känns det tryggt att veta att allt görs för att människor ska slippa det, säger Maritha Johansson.

Att kostnaderna för socialbidrag ändå drar iväg beror till stor del på arbetslösheten. I siffrorna syns också förändringen i sjukförsäkringen. I år har minst 70 personer i Gävle tvingats söka försörjningsstöd sedan de utförsäkrats från sjukförsäkringen.

Troligen är det verkliga antalet större, en del av dem finns i statistiken över arbetslösa.

– Och utförsäkrade som lever tillsammans med någon som har arbete är i regel inte berättigade till socialbidrag. Många är kvinnor och blir på det här sättet beroende av sina män, jämställdheten blir lidande, säger Elin Lundgren. Eva Carlsdotter

Mer läsning

Annons