Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyxhälaren vägras byta advokat

Den häleridömde 37-årige Gävlebon vill byta advokat. Och advokaten vill bli utbytt. Deras samarbete har havererat, tycker båda. Men domstolen vägrar godkänna ett advokatbyte och på måndagen tvingades de sätta sig sida vid sida igen när hovrättsförhandlingarna började.

Annons

37-åringen dömdes av tingsrätten till två års fängelse för flera grova hälerier och grova bokföringsbrott efter att ha överbevisats om omfattande försäljning av lyxbilar och båtar. Men själv har han hela tiden nekat till nästan alla brott han åtalades för. Domen överklagades därför till hovrätten i Sundsvall, som på måndagen inledde den första av ett antal förhandlingsdagar fram till mitten av maj.

Men inför förhandlingen begärde 37-åringen att få byta ut Gävleadvokaten Bengt-Olov Horn. De båda kan inte längre kommunicera bra med varandra, skrev 37-åringen till hovrätten. Horn är svår att nå och ringer inte tillbaka, hävdar han. Han är också missnöjd med att Horn reste till Florida mitt under häktningstiden, och att han avrått 37-åringen från att överklaga domen, trots att han vet att han är oskyldigt dömd på flera punkter.

Och Horn har inget emot att bli utbytt, tvärtom, han tycker också de båda kommunicerar dåligt med varandra, och att de har allt för olika syn på hur målet ska drivas vidare. I sak anser Horn dock att 37-åringen har fel i sina klagomål. Han har inte varit svår att nå, förutom att han ofta sitter upptagen i domstolsförhandlingar. Resan till Florida ingick i en sedan länge inplanerad brottmålskurs. Under tiden stod en kollega till Horn till 37-åringens förfogande.

Men hovrätten tycker inte att skälen de båda anför är tillräckliga, med hänsyn till vad det skulle kosta att byta advokat.

37-åringen överklagade hovrättens beslut till Högsta domstolen, men fick nej även där.

– Det är inget att göra åt, nu får vi göra det bästa möjliga av hovrättsförhandlingen, säger Bengt-Olov Horn.

 

Mer läsning

Annons