Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”M bryr sig bara om arbetarna när de är på jobbet”

/
  • PRATADE JOBB. Ulrika Tygesén, Mia Anderung och Ulla Thomsen var några av de anställda på City gross som pratade jobb med Sven-Erik Österberg när han kom till Gävle. Ulla Thomsen efterlyste utbildningar som mer tydligt kombinerar teori med praktik på en arbetsplats.Foto: Annakarin Björnström
  • BESÖKTE CITY GROSS. Socialdemokraternas arbetsmarknadspolitiske talesperson Sven-Erik Österberg.Foto: Annakarin Björnström
  • PÅ GÄVLEBESÖK. Socialdemokraternas arbetsmarknadspolitiske talesperson Sven-Erik Österberg gjorde ett arbetsplatsbesök på City gross i Gävle på torsdagen. Han träffade bland andra butikschef Andreas Eklind, Johan Olsson och Mikael Källqvist.

Jobben har alltid varit Socialdemokraternas fråga, men nu håller man på att tappa initiativet till Moderaterna.

– Moderaterna bryr sig bara om arbetarna när de är på jobbet, så det är vi som är det riktiga arbetarpartiet, säger Sven-Erik Österberg (S), arbetsmarknadspolitisk talesperson som besökte Gävle i går.

Annons

City gross i Gävle fick besök av Sven-Erik Österberg i går.

Han presenterade Socialdemokraternas politik på jobbområdet och passade på att lyssna in vilka frågor som de handelsanställda tycker är viktiga i valet.

Enligt Österberg finns det två viktiga insatser för att skapa fler jobb. Det ena är att satsa på branscher där man ser en utvecklingspotential, här nämner han miljöteknik men också äldre typer av industri som fordonsindustrin.

– Det andra är naturligtvis att rusta den lediga arbetskraften, inte minst de unga. Vi har mellan åtta–nio procents arbetslöshet men man talar ändå om en arbetskraftsbrist och då har inte politiken lyckats med det som är allra viktigast, nämligen matchning på arbetsmarknaden.

Gävle har landets högsta ungdomsarbetslöshet. Vad kan ni göra åt det?

– Vi har lagt ett paket med 100 000 fler praktik- och utbildningsplatser redan i våras, som vi kommer att förstärka senare i valrörelsen och peka ut vad vi vill göra. Vi vill också ta bort aktivitetsförbudet på Arbetsförmedlingen som gör att man inte får hjälpa personer de första 90 dagarna.

Kan man göra något lokalt, eller styrs jobbpolitik bara från riksnivå?

– Jag tycker att man kan använda länsstyrelser bättre och inte som nu, ge dem uppgifter men inte resurser så att de ändå inte kan göra något. De kan sedan göra vissa insatser i samarbete med arbetsförmedlingar och kommuner.

Ingen strategi

Gävle är ett starkt S-fäste som alliansen satsar hårt på att ta över. Hur möter ni det?

– Vi har ingen särskild strategi för hur vi ska vinna just här, men har gjort en jättesatsning runtom i landet att knacka dörr, för det har visat sig vara en av de mest effektiva insatserna för att få de som känner sig tveksamma att gå och rösta.

–Att få sina väljare på fötter kommer att avgöra det här valet.

Lönat sig att ha jobbat

Vad är den största skillnaden mellan de rödgröna och alliansens politik?

– Framför allt rättvisefrågorna. Det ska löna sig att jobba, men det ska också löna sig att ha jobbat.

– Du ska veta att när du blir sjuk eller arbetslös behöver du inte sälja huset eller göra dig av med bilen.

Mer läsning

Annons