Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mackmyra bruk vill bygga ny restaurang

Mackmyra Bruk har ansökt om att få bygga en restaurang intill whiskydestilleriet. Man vill även bygga ett besökscentrum med information om järnbruket med anor från 1500-talet.
– I dag saknas det möjligheter att ta emot besökare, säger Ragnar Klingberg.

Annons

Besökare kommer i dag till Mackmyra bruk för att besöka destilleriet, stallarna och golfbanan, eller för att bara promenera i den gamla kulturmiljön. Men enligt familjen Klingberg, som äger bruket, behövs en restaurang för att få besökarna att stanna lite längre.

– Det är det som fattas och därför vill vi undersöka möjligheten att bygga en restaurang här. Det ska vara god mat, vacker utsikt och hög kvalitet, säger Ragnar Klingberg.

Man tänker sig att restaurangbyggnaden ska bli 600-700 kvadratmeter stor och ligga vid ån, intill destilleriet. Den tilltänkta byggnaden ska även innehålla ett besökscentrum med information om Mackmyra bruk och andra besöksmål i Järnriket.

Byggnationen kräver en detaljplaneändring och det arbetet inleder kommunen i dagarna.

Eftersom destilleriet, herrgården och parken är byggnadsminne har kommunen kontaktat länsstyrelsen som meddelat att en ny restaurang kan accepteras. Man konstaterar dock att utformningen av byggnaden, anknytningen till parken och besöksparkering blir grannlaga uppgifter att lösa.

Enligt de preliminära planerna börjar restaurangen byggas 2012.

Mer läsning

Annons