Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mackmyra Whisky blir större

/

Mackmyra Whisky planerar en ny anläggning i västra Kungsbäck, strax väster om E 4 och söder om riksväg 80.

Annons

– Det blir en anläggning som är tio gånger större än den vi har i dag i Mackmyra, säger Magnus Dandanell, vd i Mackmyra Svensk Whisky AB.

Han räknar med att anläggningen, fullt utbyggd, kan skapa 200–250 nya jobb. Det ska dock ses på lång – kanske tio års – sikt.

Första steget, som troligen tas redan i år, blir ett nytt whiskylager med lokaler för provningar och utställningar.

Andra steget tas nästa år med ett nytt destilleri som anpassas för besökare – såvida inte den kommunala beslutsprocessen leder till överklaganden som fördröjer projektet.

Sedan följer den fortsatta utbyggnaden i etapper under de närmaste tio åren.

Om planerna går i lås byggs om tre-fyra år en ny, stor whiskyfabrik med sikte på exportmarknaden. I området byggs också stora jordkällare för whiskylagring samt ett antal övernattningsstugor för whiskyentusiaster från när och fjärran.

Den senare delen kräver investeringar på cirka 500 miljoner kronor och då krävs antagligen större insatser från både nuvarande ägare och kanske också nya ägare.

– Vår ambition är att det ska bli ett internationellt besöksmål, sade Magnus Dandanell vid en presskonferens på torsdagen.

Sedan starten för tio år sedan har whiskyföretaget i Mackmyra växt hela tiden. I höstas toppade företaget tidningens Dagens Industris lista med de snabbast växande företagen i Gävleborgs län.

I fjol började man också sälja den första färdiga whiskyn i spritbutikerna.

Destilleriet i Mackmyra bruk börjar bli för trångt. Det räcker för den svenska och kanske också den nordiska marknaden. Men Magnus Dandanell och hans kollegor och högre mål.

– Vi vill nå ut i Västeuropa och framförallt USA och en till två marknader till. I fjol exporterade vi 10 procent. Vi vill nå över 50 procent. 99 procent av den globala whiskymarknaden ligger utanför Sverige, sade Rikard Lundborg, marknadschef och en av grundarna.

Deras långsiktiga mål är att på allvar konkurrera med Bushmill och andra världskända maltwhiskymärken.

De som kommer till whiskyfabriken i Gävle ska kunna övernatta i området och se och delta i allt från kornskörd till destillering, provning och tappning av utvalda fat.

– Vi siktar på 100 000 besökare om året, sade Magnus Dandanell.

Destilleriet i Mackmyra behålls, liksom de lager som finns i Stockholm, Bohuslän och Skåne.

Mer läsning

Annons