Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Magasinområdet fräschas upp

/
  • förebilden. Det rustade gamla industriområdet Knäppingsborg i Norrköping är förebilden för hur kommunen vill att magasinsområdet på Alderholmen i Gävle ska se ut och fungera i framtiden.Foto: Fredrik Jonsson/Norrköpings Tidningar

Det kan vara på väg att hända något med det gamla magasinsområdet på Alderholmen igen. Kommunen har bjudit områdets fastighets­ägare på en inspirationsresa till Norrköping där gamla industriarv har byggts om till oaser med restauranger, kaféer och handel.

Annons

För ungefär fem år sedan rapporterade Arbetarbladet om den nya detaljplan för magasinsområdet på Alderholmen som var på gång. Tanken med planen var att tillåta kontor, handel och även bostäder i de gamla hamnmagsinen och ge hela området en ansiktslyftning. Men en konflikt uppstod mellan kommunen och fastighetsägarna om vem som skulle betala upprustningen av gator och parkeringar och det ledde till att detaljplanearbetet bromsades in.

– Vi kanske önskade lite för mycket medfinansiering den gången, säger kommunens Bygg- och Miljöchef Elisabet Jonsson.

Inga beslut tagna

Därför har man nu tittat på området Knäppingsborg i Norrköping, ett tidigare övergivet textilindustriområde som nu har renoverats och fyllts med restauranger, butiker och uteserveringar. Där stod kommunen för hela kostnaden till så kallad kommunal basnivå, det vill säga asfalt. Om gatorna skulle få högre standard, till exempel gatsten, fick fastighetsägarna stå för merkostnaden. En sådan modell har nu diskuterats mellan kommunens tjänstemän i Gävle och fastighetsägarna i magasinsområdet.

– Men finansieringen har inte varit uppe till någon politisk diskussion så det finns inga beslut fattade, säger byggnads- och miljönämndens ordförande Jörgen Edsvik (S).

För en tid sedan åkte några kommunala tjänstemän och politiker och fem av det tiotal magasinsägare som finns på en inspirationsresa från Gävle till Knäppingsborg.

– Där har man tagit hand om gamla byggnader på ett respektfullt sätt. Det är något sådant vi tror är möjligt i magasinsområdet som är ett av de vackraste industriområdena i Gävle, säger Elisabet Jonsson.

”Bra ned helhetsgrepp”

En av de största utmaningarna blir nu att få med sig alla fastighetsägare på idéerna. Fastighetsbolaget Diös är den största och äger fem av de tolv magasinen.

– Förutsättningarna finns att göra något bra av området med en kommersiell blandning med kontor, butiker, restauranger och kanske boende. Det känns bra att kommunen vill ta mer av ett helhetsgrepp den här gången, säger Anders Hedström, affärsområdeschef på Diös i Gävle.

Ett nytt möte mellan kommun och fastighetsägare är inplanerat i nästa vecka. Då ska man bland annat titta på vilka delar i det gamla detaljplaneförslaget som kan användas.

Mer läsning

Annons