Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malin från Gävle är ny toppchef på SVT

/
  • GILLAR FÖRÄNDRING. Malin Rogström lever utifrån ettårsplaner. ”Jag omprövar och fattar nya                   beslut ungefär en gång om året. Ibland behöver jag stanna upp och tänka efter om jag valde rätt.”

Malin Rogström gillar utmaningar. Just nu är hon fullt sysselsatt med att genomföra den största förändringen någonsin av SVT:s riksomfattande nyhetsarbete.

– Det är roligt och inspirerande att vara chef för sådana proffs som Claes Elfsberg och de andra programledarna på SVT nyheter. Utmanande också förstås för de är slipade journalister med starka åsikter om vad vi på SVT nyheter bör stå för och bevaka.

Annons

Sedan mars i år pendlar Malin Rogström varje dag mellan Gävle och tv-huset i Stockholm. Vi hinner träffas en stund på SVT:s lokalredaktion i Gävle, hennes tidigare arbetsplats. Hon började på SVT Gävledala 1995 som reporter och programledare för att sedan bli redaktionschef på Gävledala och chef över SVT Teckenspråk. Men efter fem år som chef tyckte hon att det var dags att gå vidare.

– Jag tycker inte att man ska stanna för länge på ett och samma ställe. Jag behöver nya utmaningar för att växa och utvecklas.

Nu är hon avdelningschef på SVT:s riksnyheter, avdelningen för publicering som organiserar alla programledare, redaktörer, sändningsproducenter, liveteam, webb, telegram- och text-tv samt mediacentret. Malin Rogström har ansvar för sex gruppchefer och 120 anställda. Hon anställdes för att genomföra den största omorganisationerna någonsin inom SVT:s nyhetsarbete. De har avskaffat Rapport- och Aktuelltredaktionerna och delat upp reportrar, videojournalister och fotografredigerare i ämnesgrupper som till exempel konsument, politik, ekonomi, skola, vård och omsorg. Syftet är bland annat att frigöra resurser för att kunna göra mer egna nyheter. Den nya organisationen sjösattes i oktober.

–  Det är en mycket större förändring än vad jag har lett tidigare och omfattar så många människor. Eftersom det handlar om SVT:s stora varumärken Aktuellt och Rapport är det ett prestigefyllt jobb. Det är roligt, spännande och jobbigt. Alla berörda tycker förstås inte att omorganisationen är bra, en del tycker att det är en skitdålig idé. Min största utmaning är att försöka få med alla.

Till våren får Aktuellt och Rapport dessutom ny studioteknik och det innebär massiva utbildningsinsatser för samtliga.

– Min arbetsdagar är fyllda med möten och mängder av samtal. Den här förändringsprocessen kräver mycket tid och arbete.

Hur är du som chef?

– Det ska du egentligen inte fråga mig om. Men jag vet varför jag fick jobbet. Jag är tydlig och ofta entusiasmerande och har hög arbetskapacitet.

Hon ger intrycket av att vara på språng. Hon är glad och har en smittande energi. Men enligt Malin själv har hon inte alltid varit så utåtriktad.

– Jag var blyg och tillbakadragen som barn. Jag vågade inte ens ringa och beställa tid hos frisören, det fick min två år yngre syster göra.

För Malin Rogström kan livet delas in i perioden före och efter Frankrike, nästan som en ny tideräkning. Efter nian åkte hon som 15-årig utbytesstudent till Frankrike. Det blev ett omvälvande år.

– Det var det viktigaste året i mitt liv. Tiden i Frankrike stärkte mig, jag lärde mig att jag kunde klara mig själv. Eftersom jag inte kände någon var jag tvungen att kommunicera med människor och jag fick en chans att starta om, att vara någon annan än den invanda rollen hemifrån.

Dessutom blev hon skolans stjärna i handbollslaget. Bara en sådan sak. I veckorna gick Malin på internatskola och på helgerna bodde hon hos en bagarfamilj.

– Jag gick upp 15 kilo på croissanter, baguetter och ost, säger hon och skrattar.

Det där skrattet återkommer ofta.

– Det tuffaste var att komma hem igen. Det hade hänt så mycket med mig, jag var inte samma gamla Malin. Jag hade blivit mer självständig och var van vid att ta mina egna beslut. En del hade svårt att acceptera det.

Efter gymnasiet flyttade Malin hemifrån i samband med att hon började på gymnasiet i Borlänge.

Varför blev du journalist?

– Det har jag alltid velat bli och jag har alltid gillat att skriva. Att bli journalist var även min pappas dröm, han är svensklärare. Att det blev tv beror nog på att jag gillar lagarbete. Det har jag väl från tiden då jag spelade fotboll och handboll i IFK Mockfjärd, det har präglat mig.

Efter journalisthögskolan hade Malin ingen längtan tillbaka till Dalarna. Men när det dök det upp ett tv-jobb i Falun nappade hon på det och sökte sig sedan vidare till redaktionen i Gävle.

Människor från Dalarna är ofta stolta över det, lite dalapatriotiska. Är du också det?

– Dalarna har fina, gamla traditioner som skapar stolthet och gemenskap. Men Dalarna är faktiskt också väldigt konservativt. Det passar inte mig, jag går i gång på förändringar.

Hittills har de stora förändringarna skett på det yrkesmässiga planet. Familjen har rotat sig i Gävle och Malin pendlar varje dag till Stockholm. Tåget går klockan sju på morgonen och i bästa fall är hon hemma klockan sex på kvällen, men ofta blir klockan både sju och åtta innan hon kliver innanför ytterdörren hemma. Trots det har de inga planer på att flytta.

– Vi trivs otroligt bra i Gävle. Om vi flyttar skulle barnen få ett helt annat liv. Logistiken skulle inte funka om vi flyttade till Stockholm. Min mamma kommer till oss två dagar i veckan för att hjälpa till och utan henne skulle vi inte få ihop det.

Föreningslivet i Gävle är också en bidragande faktor och har stor betydelse för hela familjen.

– Föreningslivet är fantastiskt. Viggo spelar fotboll, hockey och innebandy. Juni spelar innebandy. Här kan de cykla själva till skolan och till träningar, det hade varit en omöjlighet i Stockholm, där gör barnen ingenting i stället. Flera av mina arbetskamrater är imponerade över att våra barn har så många fritidsaktiviteter.

Pendlingen ger henne dessutom möjlighet att jobba på tåget.

– Det är enda tiden på dagen då jag har lugn och ro. På tåget kan jag ostört skriva och läsa mejl.

Hur kopplar du av?

– På helgerna. Jag loggar ut klockan 17 på fredagen och loggar in igen på söndag kväll. Helgerna ägnar jag åt familjen och barnens fritidsaktiviteter. Det är kul. Jag står gärna och säljer korv i Nynäshallen en lördagsmorgon och snackar med andra innebandyföräldrar.

Under helgerna passar hon även på att springa.

– Jag måste springa för att klara stressen. Jag jobbar egentligen för mycket, men jag har hög arbetskapacitet. Så länge jag hittar styrkan och får det att gå ihop orkar jag fortsätta.

Malin Rogström

Ålder: 39.

Familj: Sambon Peter, sonen Viggo, nio år och dottern Juni, sju år.

Bor: Radhus i Gävle.

Gör: Avdelningschef på SVT:s riksnyheter i Stockholm.

Intressen: Att vara med familjen, barnens aktiviteter, springer på helgerna och tittar gärna på direktsänd sport på tv.

Glad av: Familjen och möten med människor. Och min bokcirkel, åh vad vi skrattar när vi träffas.

Grät senast: När jag såg ett inslag i Rapport om några flickor i Moldavien vars mammor var tvungna att lämna dem för att jobba i Italien. De berättade hur mycket de saknade sina mammor. En av flickorna sa: ”När jag blir stor måste nog jag också jobba i ett annat land, men jag kommer aldrig att lämna mina barn.” Det var otroligt gripande och berörde mig på flera plan.

Styrka: Obotlig optimist och strukturerad.

Svaghet: Tidsoptimistisk, vill för mycket.

Sån är jag: Glad, viljestark och öppen.

Ångrar: Det finns en sak som jag ångrat hela mitt liv! Som 15-åring fick jag chansen att åka på landslagsläger i handboll, men jag vågade inte.

Laster: Choklad.

Mer läsning

Annons