Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malin utan jobb i sommar

/
  • Känns inte bra. ”Jag vill försörja mig själv”, säger Malin Hedlund, 21, en av ett växande antal arbetslösa ungdomar som letar jobb via Arbetsförmedlingens kontor i Gästrikland.

Arbetslösheten bland ungdomar är mer än dubbelt så hög som förra sommaren. I Sandviken och Hofors är flera gånger fler ungdomar arbetslösa i dag jämfört med för ett år sedan. – Det känns inte bra. Jag vill försörja mig själv. Nu har jag ingenting, säger Malin Hedlund, 21, en av många arbetslösa ungdomar som besöker arbetsförmedlingen i Gävle.

Annons

Malin Hedlund siktar på att bli sjuksköterska. Hon vill köra ambulans.

Men dit är steget ganska långt.

Sedan början av förra året går hon på Komvux och läser upp betygen. Hon lyckades inte få fullt godkända gymnasiebetyg och behöver fler poäng för att kunna söka in på sjuksköterskeutbildningen.

I fjol hade hon sommarjobb i en livsmedelsbutik. Men i år har hon inte lyckats skaffa något.

Hon bor hemma hos föräldrarna i Skutskär. I våras fick hon studiebidrag men i sommar får hon ingenting.

Hon har inte kommit sig för att skriva in sig på Arbetsförmedlingen.

– Jag får skylla mig själv, säger hon och beskriver sig som ”lat”.

– Om jag lagt ner mer energi hade jag säkert kunna skaffa ströjobb. Nu har jag snart inte ett öre kvar. Jag måste verkligen satsa på att skaffa mig ett jobb.

Under det senaste året har hon då och då hoppat in på en förskola. Men det har blivit allt mer tunnsått med inhoppen. En arbetsdag sedan i vintras.

– Ja, så har jag tänkt. Jag är beredd att dagpendla till Uppsala. Upptåget funkar ju bra.

Hon vill dock inte gärna ta vilket jobb som helst. Att jobba som telefonförsäljare är inget för henne och hon tycker inte heller att hon passar som butiksbiträde.

Men annars är hon öppen för det mesta.

Malin Hedlund hoppas att hon kan söka till sjuksköterskeskolan till våren eller nästa höst, då hon läst in de betyg som fattas.

Malin, 21: ”Jag vill kunna försörja mig själv”

Annons