Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mamma låste fast dotter med handbojor – döms till böter

När den 14-åriga dottern var arg och hotade att skada sig själv låste mamman fast henne med handbojor i kökssoffan. Nu har mamman dömts till böter för olaga frihetsberövande.

Annons

Tingsrätten visar ändå viss förståelse för hennes agerande och konstaterar att fastlåsningen hade kunnat vara försvarlig om den varit under en kort tid. Men nu satt flickan fast i handfängsel i närmare en timme och det är för mycket anser domstolen.

Händelsen inträffade när mamman och den 14-åriga dottern hade bråkat och flickan blev så upprörd att hon tog fram en kniv och hotade att döda sig själv och hugga av sig armen.

Mamman lyckades ta bort kniven från flickan och eftersom hon upplevde att dottern var hysterisk såg hon ingen annan utväg än att hämta handbojor och låsa fast flickan i kökssoffan.

Under tiden uppger mamman att hon bland annat ringde till Bris, Barnens rätt i samhället, för att få råd om vad hon skulle ta sig till.

Flickan satt sedan fastlåst i närmare en timme innan hon var så pass lugn att mamman vågade släppa henne. Men det var alltför lång tid anser tingsrätten. De anser att dottern borde ha lossats från handfängslet åtminstone då kvinnans sambo kom hem eftersom det då fanns två vuxna i huset.

Mamman döms därför för olaga frihetsberövande. Med hänsyn till omständigheterna stannar domen vid dagsböter på totalt 3 000 kronor.

Annons