Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man frikänd efter dålig polisundersökning

Gävle tingsrätt frikänner den 31-årige man som åtalades för försäljning av jaktveckor utan ha jaktmark. Rätten underkänner förundersökningen och läxar upp polis och åklagare.

Annons


17 jägare riktade krav mot 31-åringen från Gästrike-Hammarby. De ansåg att de blivit lurade av mannen och sammanlagt rör det sig om 75 500 kronor.

Men Gävle tingsrätt frikänner 31-åringen. Enligt rätten är det inte ställt utom allt rimligt tvivel att mannen har gjort sig skyldig till bedrägeri. I domen läxar i stället tingsrätten upp polis och åklagare och redogör för hur en förundersökning ska genomföras.

I utredningen har det funnits oklarheter kring mannens handlande, men åklagaren valde ändå att åtala mannen för grova bedrägerier. I domen skriver tingsrätten att den version som är lindrigast för en misstänkt ska väljas om det finns oklarheter kring de påstådda gärningarna.

Rätten pekar också på att polis och åklagare inte haft en objektiv inställning till de uppgifter som kommit fram under förundersökningen. Omständigheter som varit fördelaktiga för den misstänkte har inte framhållits på det sätt som de borde.

Fick ingen försvarare

Utöver det såg inte förundersökningsledaren till att mannen fick en offentlig försvarare när utredningen inleddes. De bevis som kommer fram vid förhör utan att den misstänkte har en försvarare vid sin sida ska bedömas med stor försiktighet, skriver tingsrätten.

Mannen ska dock betala tillbaka pengarna för den uteblivna jakten till de 17 jägarna.

Mer läsning

Annons