Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Man lär sig mer när man jobbar”

/
  • Vill jobba. Ghazwan Aljanabi, Emerlinda Bernardo, Oswaldo Linares och Mahamad Abdinur har varit i Sverige mellan ett och två och ett halvt år. De läser SFI, svenska för invandrare, och drömmer om riktiga jobb. De tror på idén att komma ut i arbetspraktik snabbt.

Att kombinera svensklektionerna med praktik vore bra, tror SFI-eleverna Oswaldo Linares och Emerlinda Bernardo som båda längtar efter ett jobb.

– Hela tiden som jag har varit till Arbetsförmedlingen har jag slutat vid en dator för att leta själv, säger Oswaldo Linares.

Annons

De vill jobba och försörja sig och sina barn. Helst omedelbart.

– Jag var lärare i mitt hemland, men för att jobba som lärare här jag måste gå SFI och sedan Komvux och det kan ta flera år, säger Emerlinda Bernardo.

Oswaldo Linares har haft ett industrijobb i Uppsala.

– Jag fick ta truckkörkort, men sen kom krisen. Så nu läser jag SFI. Jag kan komma hit och bli jätteduktig på att läsa svenska, men på gatan fungerar det inte. Man lär sig mer när man jobbar. Just nu ser det mörkt ut för mig i Gävle, säger han.

Vill jobba som tolk

Han är rädd att de som kämpat i många månader utan resultat tröttnar och slutar försöka.

Mahamod Abdinur tror på framtiden, han vill jobba som tolk.

– Jag har gått hos Lernia i fyra månader och fått hjälp att förstå vad som händer i Sverige, hur man kan få ett jobb. Nu ska jag träna att skriva och läsa svenska, och efter SFI ska jag gå Komvux, berättar han.

Mer läsning

Annons