Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många är skeptiska till ett maxtak

Ska förskolorna ha i snitt 15 barn per avdelning, eller som mest 15 barn per avdelning? Det råder begreppsförvirring i frågan. På barn- och ungdom är många skeptiska till ett maxtak.

Annons

I dag finns småbarnsavdelningar i Gävle med omkring tio barn och femåringsavdelningar med över 20 barn. Många ligger kring 16–19 barn.

Gävles rödgröna kommunledning har lovat att minska barngruppernas storlek under de kommande åren.

– Pratar man om ett snitt på 15–16 barn, där omkring tror jag att vi ska kunna ligga. Vi vill ha det så och det kommer vi att jobba för, säger kommunalrådet Carina Blank (S).

Andra kräver att 15 ska vara ett tak.

– Men om ingen avdelning får ha fler än 15 barn, då blir den allra största förändringen för de största barnen. Men det är för de minsta barnen som barngruppens storlek har allra störst betydelse, säger Jens Leidermark (S), avgående ordförande för barn- och ungdomsnämnden.

Det skulle dessutom behövas betydligt fler nya förskolor om 15 ska vara ett tak än ett genomsnitt.

– Förskolorna behöver få mer pengar för att kunna jobba med mindre barngrupper. Men hur pengarna, personalen och barnen fördelas på olika avdelningar bör förskolechefen få bestämma utifrån barnens bästa där man tar hänsyn till saker som ålder, vistelsetid, lokalernas utformning och så vidare, menar Jens Leidermark.

Mer läsning

Annons