Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många arbetsgivare positiva till hemarbete

De stora arbetsgivarna i Gästrikland och Norduppland som Arbetarbladet pratat med är positiva till att anställda jobbar hemifrån.

– Vi vet att det är något som många efterfrågar och uppskattar, säger Claes-Inge Andersson, kommunikationschef på Forsmark.

Annons

Forsmarks kärnkraftverk i Östhammar har 1 200 anställda. Många av dem pendlar från Gävle och Uppsala. Möjligheten att arbeta hemifrån beror, precis som på alla andra arbetsplatser, på vilka arbetsuppgifter man har.

Eftersom det är ett kärnkraftverk ställs höga säkerhetskrav vad gäller brandväggar på datorerna och det kan vara svårt att hemifrån koppla upp sig mot arbetsplatsen.

För att underlätta för de anställda att arbeta närmare hemmet har Forsmark inrättat distanskontor i Gävle och Uppsala där ett hundratal personer sitter regelbundet.

– Men det går också att arbeta hemma på olika sätt. Det vi brukar säga är att man helst inte ska göra det mer än två dagar i veckan, både av sociala skäl och för att vara med i flödet på ett bra sätt, säger Claes-Inge Andersson.

Hans uppfattning är att framförallt yngre anställda efterfrågar möjligheten.

– Som arbetsgivare kan vi locka och behålla intressant kompetens genom att vara flexibla när det gäller detta.

Lantmäteriet är också generösa med att låta medarbetarna jobba hemma.

– Det är närmsta chef som godkänner det och det är något vi ser positivt på, säger Marie Lyxell Stålnacke, personaldirektör på Lantmäteriet som har runt 750 anställda i Gävle.

Länsstyrelsen Gävleborg, där 220 personer arbetar, har flera anställda som har en lösning där de en del av arbetstiden jobbar hemma.

– Med dagens tekniska lösningar kan ju mycket göras hemifrån och är man småbarnsförälder och slipper restiden till jobbet kan det kanske innebära tidigare hämtning på dagis, säger personalchefen Folke Flomyhr.

– Erfarenheten visar ju också att man jobbar minst lika effektivt hemifrån och får minst lika mycket gjort.

Kommunerna är stora arbetsgivare.

Sandvikens kommun har 3 000 anställda. 80 procent av dem arbetar inom förskola, skola, vård och omsorg – jobb som kräver att man är på plats.

– Men lärarna har 45 timmars arbetsvecka där 37 timmar är schemalagd till arbetsplatsen och resten kan utföras hemma, säger personalchefen Maria Östgren Forsberg.

De som har administrativa jobb kan komma överens med sin chef om att vissa arbetsuppgifter passar bra att utföra hemma.

Sandvik, med 6 000 anställda i Sandviken, är också i grunden generöst inställda till att låta medarbetare jobba hemma. Det säger Pär Altan, chef för företagets externa kommunikation.

– Men det avgörs från fall till fall vilket har med hälsa och säkerhet att göra. Om vi gav ett generellt tillstånd skulle vi bli tvungna att tillhandahålla arbetsplatser hemma hos våra anställda.

– Vad gäller hälsoaspekten kan det finnas fall då det är bättre för någon att arbeta hemifrån. Men det får inte bli så att man arbetar hemma för att man är för sjuk för att gå till jobbet, säger Pär Altan.

Billerud Korsnäs förs inga större diskussioner om flexibel arbetsplats.

– Vår verksamhet är ju i huvudsak kopplad till produktionen, säger kommunikationschef Ulrika Spåls.

Annons