Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många barn per vuxen på fritis

/
  • Ansvar för många. Antalet barn i grupperna på fritidshemmen har ökat dramatiskt de senaste 10-15 åren. Nu erkänner Gävles skolpolitiker att de inte riktigt har koll på verksamheten. En kartläggning i höst ska ligga till grund för en kvalitetshöjning nästa år. Det välkomnas av fritidspedagogerna Elisabeth Rydström och Martin Åström på Fridhemsskolans fritidshem.

Två fritidspedagoger med ansvar för 52 barn i två klassrum. Så ser verkligheten ut i en av fritisgrupperna på Fridhemsskolan. Nu ska kommunen kartlägga sina fritidshem och se vad som behöver göras för att höja kvaliteten.

Annons

Den officiella statistiken säger 22,4 barn per heltidsanställd och 56,8 barn per avdelning på Gävles fritidshem.

– Det ser hemskt ut med siffrorna. Det är gruvligt många barn, säger Åsa Wiklund Lång (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Hon säger att hon och nämnden har en alltför dålig bild av den verklighet som döljer sig bakom de siffrorna.

Orimlig situation

– Jag hör både fritidspedagoger som tycker att de har en orimlig situation och de som anser att de bedriver en mycket bra verksamhet, säger hon.

Från och med i höst ska barn och ungdom göra en årlig kartläggning av fritidshemmen, med allt från barnantal och personaltäthet till utbildningsnivå och vistelsetider. I nämndens verksamhetsplan för 2012 står att fritidshemmen ska utvecklas och kvaliteten höjas.

Det välkomnas av fritidspedagogerna Elisabeth Rydström och Martin Åström på Fridhemsskolan.

– Jag tycker att vi har det ganska bra här. Men visst har vi fått sänka nivån, säger Elisabeth Rydström.

– När jag började på den här skolan 94-95 så var det 20 barn på två vuxna, nu har vi över 50. Det har inte funnits något tak för antal barn på många år, säger Martin Åström.

Han tycker att de gör vad de kan för att erbjuda olika aktiviteter, till exempel i idrottshallen, och utflykter.

– Men man hinner inte prata med alla barn varje barn. De tysta barnen har vi dåligt samvete för, det tror jag att många fritidspedagoger har, säger Martin Åström.

Allra helst skulle de vilja ha större och mer anpassade lokaler. På den sida där Martin jobbar går ungefär 95 8–9-åringar på fritis. De har fyra klassrum med kapprum, inga mindre grupprum.

– Det finns ingenstans där barnen kan gå undan om de vill prata ostört eller sitta för sig själva och läsa, säger Martin Åström.

Mer läsning

Annons