Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många bilförare gör det bakom ratten

/
  • TALAR UTANFÖR. I går pratade Carmelo Prioro i mobiltelefon när bilen stod parkerad. Men han svarar om någon ringer medan han kör bil.
  • NOGA. Varken mat, dryck eller telefoner får störa Mikaela Bergströms bilkörning. Men att byta radiokanal tycker hon är okej.

En färsk Sifoundersökning visar att bilförare sysslar
med en mängd olika saker
samtidigt som de kör bil.
63 procent pillar på radion eller bilstereon och det verkar stämma även i Gävle.
– Det gör jag varje gång som jag kör, säger Marie Olsson, 21 år.

Annons

Sifo har på uppdrag av Folksam undersökt svenska bilförares beteende och attityder. Undersökningen visar att svenska bilförare gör mycket annat i bilen än att köra. Sex av tio pratar i mobiltelefonen samtidigt som de kör. Bland de yngre förarna pratar hela 80 procent i mobilen under färden.

– Jag försöker undvika det. Men det händer ibland, säger Marie Olsson som haft körkort i två år.

En som är noga med att koncentrera sig på körningen är Mikaela Bergström, 50 år. Hon svarar inte om det ringer i mobiltelefonen och varken äter eller dricker när bilen rullar.

– Jag märker när andra bilister talar i mobiltelefon. De vinglar till lite och kör mot mittlinjen eller vägkanten, säger hon.

63 procent fixar med radion/bilstereon under bilfärden och de som Arbetarbladet talat medger att de ofta trycker på knapparna.

– Det händer faktiskt. Men jag har radiokanalerna inprogrammerade så jag byter bara kanal med ett knapptryck, säger Mikaela.

Hon får medhåll av Carmelo Priolo.

– Det gör alla när de kör. Jag blir tokig när det bara är reklam hela tiden, säger han.

Att dricka och äta i bilen är också populärt, en tredjedel respektive en fjärdedel av de svenska förarna ägnar sig åt detta.

– Det gör jag inte. Jag dricker te och det blir så jobbigt med tepåsar i bilen, säger Ali Arkania.

Men det kan vara farligt att tappa koncentrationen på bilkörningen.

– Ju fler saker man ägnar sig åt i bilen, desto större risk utsätter man sig för eftersom man inte har all uppmärksamhet på trafiken. 95 procent av alla bilolyckor beror på den mänskliga faktorn, säger Maria Krafft, chef för Trafik och samhälle, Folksam.

Mer läsning

Annons