Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många bryter mot mobilförbud

/
  • En del av vardagen. Mobiltelefonerna används ofta som kameror och inte alltid i enlighet med skolans regler. Det uppger Olle Hallquist, Martin Lundgren, Olof Bergwall och Victoria Lawniczak i klass 9B på Solängsskolan.  Foto: Håkan Selén
  • Tydliga regler. Solängs- skolans rektor Stefan Grubb betonar att det inte är tillåtet att ha mobiltelefoner påslagna under lektionstid.
  • Påslagen telefon. Alicia Benum i klass 8C medger att det inte bara är på rasterna hon använder sin mobil.” Jag brukar ha den på under lektionerna. Jag sms:ar och lyssnar på musik. Och händer det något kul så knäpper jag kort”, säger hon.

Mobiltelefonerna ska vara avslagna under lektionstid.
Men det förbudet bryter många mot, enligt de elever som Arbetarbladet har pratat med.
Ingen är särskilt förvånad över att en konflikt mellan lärare och elev på Stigslundsskolan har hamnat på nät-sajten Youtube.

Annons

Mobiltelefoner finns i snart var mans ficka och bland högstadieeleverna är de snarare regel än undantag. Men kommunikationsverktyget öppnar också nya möjligheter till kräkningar. Ett exempel är smygtagna eller smygfilmade bilder på skolkamrater eller lärare.

Arbetarbladet berättade i lördagens tidning om ett klipp som lades ut på Youtube. På filmen blir en lärare förolämpad och hotad av en av eleverna på Stigslundsskolan.

Möte med elevens föräldrar

 

Efter händelsen har eleven som filmat händelsen blivit polisanmäld. Den elev som kränkte läraren är däremot ännu inte anmäld.

– Vi vet ännu inte hur vi ska agera, säger rektorn Uno Axelsson och hänvisar till ett planerat möte med elevens föräldrar.

Enligt honom är det sällan han får signaler om att elever eller lärare utsatts för liknande kränkningar via filmklipp eller bilder. Eleverna får inte ha mobilen på i klassrummet. Samma regel gäller på tre andra högstadieskolor som Arbetarbladet har talat med: Lillhagsskolan, Stenebergsskolan och Solängsskolan.

På rasterna är det däremot fritt fram.

– Det är svårt för vuxna att vara med och se vad som händer. Samtidigt är det här en viktig värdegrundsfråga: man har inte rätt att ta kort på andra hur som helst eller spela in filmer, säger Mikael Nilsson, rektor på Lillhagsskolan.

Solängsskolans rektor Stefan Grubb säger att det finns tydliga regler för skolan när det gäller mobilförbud under lektionstid.

– Reglerna finns uppsatta i foajén och i våra klassrum, säger han.

Smyg-sms

 

Men det är inget som eleverna följer stenhårt, enligt Victoria Lawniczak, Olof Bergwall, Martin Lundgren och Olle Hallquist i klass 9B, Solängsskolan.

– Jättemånga fuskar och sms:ar i smyg, säger Olle Hallquist.

Smygfilmning är ganska vanligt, enligt de fyra. Och mobilerna används ofta till att fotografera med. Många lägger sedan ut bilderna på sina egna bilddagböcker på nätet. Där-ifrån kan sedan andra elever hämta snuttar och klippa ihop egna alster.

Just en sån film ligger ute på Youtube och har orsakat en del bråk bland eleverna.

– Jag är själv med på den videon, men jag får skylla mig själv eftersom bilderna var hämtade från min bilddagbok, säger Victoria Lawniczak.

Läraren får ta mobilen

 

Sedan bestämmelserna i skollagen ändrats har lärare rätt att omhänderta till exempel mobiltelefoner om de anses störa skolverksamheten. Omhändertagandet kan kvarstå i fyra dagar efter dagen för ingripandet.

Mikael Nilsson, rektor på Lillhagsskolan

Mer läsning

Annons