Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många i Gävle saknar bostad

/
  • I dag är det många ensamstående mammor som har strulat till ekonomin. Vi har ett bra samarbete med socialtjänsten, säger Lars Gyllin,

Gävle har 588 personer som står utanför den vanliga bostadsmarknaden, enligt en rapport från Socialstyrelsen.

Men uteliggare finns det bara en handfull, vilket är färre än i jämförbara städer som Sundsvall och Eskilstuna.

Annons

Enligt en rapport som Socialstyrelsen presenterade i veckan finns det totalt cirka 34 000 personer i Sverige som är hemlösa eller på andra sätt utestängda från den ordinarie bostadsmarknaden. 4 500 av dessa befinner sig i akut hemlöshet och 280 är rena uteliggare.

I Gävle kommun fanns, när den statliga myndigheten gjorde sin undersökning i maj 2011, 588 personer som definierades som hemlösa. Men de allra flesta av dem har ändå någon sorts bostad, de flesta i boendelösningar som socialtjänsten har ordnat, till exempel träningslägenheter, försökslägenheter eller lägenheter med sociala kontrakt.

Enligt Socialstyrelsen finns det i Gävle 15 personer som befinner sig i ”akut hemlöshet”, det vill säga att de är hänvisade till socialtjänstens jourboende eller helt enkelt sover ute.

– Det låter som att det skulle vara väldigt många trots att det inte är det. Den gruppen som ligger och sover i trappuppgångar är väldigt liten, fyra personer när vi senast kollade 2009. De flesta löser det genom att bo hos vänner, säger Wolther Planck, enhetschef på socialtjänstens biståndsenhet i Gävle.

Siffran 15 kan jämföras med kommuner som Sundsvall och Eskilstuna som är ungefär lika stora som Gävle. Sundsvall har 29 personer i akut hemlöshet och Eskilstuna har 37. Båda de kommunernas totala hemlöshetssiffror är dock lägre än Gävles, vilket beror på att Gävle har betydligt fler personer som har bostäder med andrahandskontrakt genom socialtjänsten, eftersom de inte kan få några egna kontrakt. Totalt rör det sig om över 400 personer.

– Vi har ganska många sociala avtal. Från början handlade det mest om ensamstående personer med alkoholproblem, men i dag är det många ensamstående mammor som har strulat till ekonomin. Vi har ett bra samarbete med socialtjänsten, säger Lars Gyllin, bostadskonsulent på Gavlegårdarna.

En negativ trend är att bostadsbristen i Gävle gör att det kan vara svårt för personer med sociala kontrakt att ta sig in och få ett eget bostadskontrakt.

Mer läsning

Annons