Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många kritiska mot nya hus i park

/
  • Full lokal. ”Syftet är att informera och ta in synpunkter, inte debattera”, sa Jörgen Edsvik, bygg- och miljönämndens ordförande när kommunen bjöd in allmänheten att tycka till om Skanskas byggplaner i Klockgjutarparken vid Timmermansgatan på söder i Gävle.
  • Oroliga. Flera av de boende runt Klockgjutarparken på söder påtalade att parken används flitigt. De befarar att de två planerade sjuvåningshusen kommer ta upp för stor del av parken och skugga den del som blir kvar.
  • Värnar parken. Marinette Johansson bor intill Klock-gjutarparken vid Timmermansgatan på söder och gillar inte planerna att bygga två nya sjuvåningshus. ”Jag tycker parken är bra, en ljus och öppen park”, sa hon.

Det planerade bygget vid Timmermansgatan på söder i Gävle engagerar.

Omkring 70 Gävlebor dök upp när kommunen bjöd in till möte på tisdagskvällen.

Majoriteten var emot planerna.

Annons

En av dem är Marinette Johansson som bor intill Klockgjutarparken.

– Jag tycker parken är värd att bevaras. Eftersom jag har hundar ser jag att det är en park som många är i och tänker man bygga höga hus blir det en mörk park, sa hon.

Jörgen Edsvik, ordförande i bygg- och miljönämnden, hann inte säga många meningar innan Hans Johannesson begärde att få ställa en fråga.

– Det här gäller Timmermansgatan, men vi har ju fler parker där det gäller samma sak, sa han och undrade varför de som bor kring Gustavsparken inte har blivit inbjudna till något möte.

De var flera som förväntade sig en generell debatt kring stadens grönytor kontra byggplaner. Beskedet var att samrådsmöten ordnas bara vid större ärenden eller när man på förhand att planerna är kontroversiella.

– Vi kan omöjligen ha möten om allt, det händer mycket i en stad, men vi har många samrådsmöten, sa Jörgen Edsvik.

Hur beter man sig om man inte vill att det ska byggas överhuvudtaget? undrade en kvinna.

– Du får givetvis också komma in med synpunkter, men om det ska byggas eller inte är en politisk fråga, meddelade Gävles planchef Petter Jonegård.

Efter en kort dragning av planprocessen och Skanskas byggplaner hänvisade nämndsordförande alla att cirkulera i salen utanför och komma med synpunkter och frågor.

Politikerna blev snabbt omringade av människor.

– Jag tycker ni är ganska tydliga med att ni inte vill ha några hus, men om det ändå blir hus har ni några synpunkter då? undrade Jörgen Edsvik med fyra kvinnor runt sig.

Marinette Johansson gick efter 40 minuter. Hon hade hoppats på mer debatt.

– Jag är lite besviken på upplägget. Det kändes som en strategi att vi blev utspridda, sa hon.

Senast 29 november ska synpunkterna ha skickats till kommunen.

Mer läsning

Annons