Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Manifestation för brottens offer

/
  • Informerade. Under ljusmanifestationen delade Ewa-Britt Gabrielsen och Eva Borg ut information om sina organisationer. Det är viktigt att uppmärksamma brottsoffren och de anhörigas situation, tycker de.

Varje dag utsätts människor för brott. För att uppmärksamma brottsoffren och deras anhöriga var det på tisdagen under Internationella brottsofferdagen

öppet hus på Brottsofferjouren i Gävle och en ljusmanifestation hölls på Rådhustorget.

Annons

Sedan år 1989 uppmärksammas varje år Internationella brottsofferdagen 22 februari. Brottsofferjouren i Gävle och Riksorganisationen för anhöriga till våldsdödade, Rav arrangerade tillsammans ett öppet hus och en manifestation under tisdagen.

Glöms ofta bort

– Brottsoffren och deras anhöriga blir ofta bortglömda i samhället. De befinner sig i en utsatt situation, säger Ewa-Britt Gabrielsen, ledamot i Rav

På Brottsofferjouren i Gävle kan drabbade få hjälp och stöd. Under år 2010 kom 539 brottsoffer dit.

Eva Borg är vikarierande verksamhetsledare där. Hon och hennes sambo blev utsatta för misshandel för två år sedan. Efter det sökte hon stöd på Brottsofferjouren och hjälper nu själv andra.

– De som kommer vill prata av sig och många vill ha hjälp med praktiska saker, som hur en rättgång går till eller hur du gör för att få ut skadestånd, säger hon.

Inger Ahlqvist deltog i ljusmanifestationen och är medlem i Gävle Brottsofferförening. Hon ideellt jobbar med att stötta brottsoffer på olika sätt.

– Det känns bra att kunna hjälpa andra, säger hon.

Mer läsning

Annons